Лікарка, медичний блогер і ексміністр Охорони здоров'я Уляна Супрун прокоментувала ситуацію з лікуванням та реабілітацією пацієнтів після інсульту. Як звернула увагу спеціалістка, у нашій державі дуже слабко розвинена саме реабілітація, яка дуже важлива для покращення якості життя індивідів.

Читайте Знай в Google News!

Відповідний пост був опублікований на сторінці Супрун у соціальній мережі "Інстаграм".

"Згідно з офіційною статистикою, в Україні щороку стається 120-140 тисяч мозкових інсультів. Понад третина з них — у людей працездатного віку, і лише близько 10% осіб, які пережили інсульт, повною мірою повертаються до повсякденного життя, яке було до інсульту. Чому так? Фактично одразу після інсульту людина потребує комплексної реабілітації, чого, на жаль, в переважній більшості випадків в Україні не відбувається", — підкреслює ексочільниця МОЗ.

Уляна Супрун, скріншот: Facebook
Уляна Супрун, скріншот: Facebook

"Через різні ураження мозку, часом люди мають наново навчатися робити рутинні речі — одягатися, тримати ложку, чистити зуби, їсти. Звісно, головне бажання кожного пацієнта з діагнозом інсульт — стати таким, як був раніше, чому й має сприяти процес реабілітації. Однак, й досі існує чимало хибних уявлень щодо того, як відбувається відновлення людини.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Наприклад, поширена думка, що в перші дні чи навіть тижні після інсульту пацієнти мають лежати не рухаючись, їм категорично не можна сидіти, вставати чи ходити. І тільки за три місяці починається реабілітація, що складається винятково з масажів та водних процедур.

Насправді ж реабілітація починається в стаціонарі одразу після стабілізації стану пацієнта (як правило, на другий-третій день від початку захворювання). Звичайно, високі температура та тиск, зневоднення, сильна задишка чи тяжкі порушення серцевого ритму можуть бути перешкодою для початку активних реабілітаційних дій. Але це аж ніяк не означає повну нерухомість та потребу у спокої.

Крім цього, відсутність рухів може загрожувати пролежнями. До слова, при них не можна використовувати спиртовмісні рідини, адже вони ще більше висушують шкіру і провокують подальші пролежні. Інші наслідки — це формування контрактур (тобто обмеженням природної рухливості суглобів), закрепи, запальні процеси, пневмонія. Особливо небезпечним в такому стані є виникнення незворотних порушень у роботі мозку", — ділиться деталями Супрун..

Окремо ексміністерка зазначила, що особливу роль у відновленні після інсульту грає часовий аспект:

"Американський невролог Каміло Гомез 1993 року сформулював фразу, яка вже більше за чверть століття є головним правилом лікування інсульту: “Час — це мозок!”. Адже що довше затримується початок терапії, то меншим є шанс на її успіх.

Коли відбувається гострий ішемічний інсульт, у мозку щохвилини гине приблизно 1,9 млн нейронів. Якщо людина вчасно не отримала допомогу, то протягом однієї години втрачається стільки ж нейронів, як майже за 3,6 року звичайних процесів старіння. Тому всі заходи, які застосовують в перші години надання допомоги пацієнту з інсультом, спрямовані на відновлення кровотоку до уражених ділянок мозку та профілактику подальших ускладнень.

Протягом перших 24-48 годин після інсульту важливо оцінити можливості їхнього проведення, а також визначити цілі та прогнози щодо стану пацієнта завдяки спеціальним шкалам (наприклад, оцінка ризику порушення ковтання, утворення пролежнів, падіння, а також оцінка рівня мобільності та самообслуговування тощо)".

Як пояснила Супрун, ранній етап реабілітації є особливо важливим, оскільки завдяки раннім втручанням фахівці дають змогу пацієнту активувати когнітивні, рухові, емоційні, мозкові функції, що надалі дозволить йому краще адаптуватися до нових умов життя та зменшити ризик виникнення психічних розладів, як-от депресії.

Для відновлення після інсульту важливо займатися вправами на відновлення навичок:

◾ самообслуговування (вживання їжі, догляд за тілом, купання, туалет та одягання)

◾ мобільності (ходьба або користування візком)

◾ спілкування

◾ мислення та пам’яті

◾ взаємодії з іншими людьми

Тим не менш, необхідно бути готовим до того, що повернення до звичайного життя людини після інсульту відбудеться не одразу — для цього потрібна тривала і клопітка робота.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, Супрун попередила про фатальні наслідки самолікування та "народної медицини": чим це може обернутися.

Як повідомляв Знай.uа, Супрун відповіла на найпоширеніші питання про Covid-19: як одужати вдома і коли час до лікарні.

Знай.uа писав, три стадії розвитку Covid-19: що робити хворому на кожному з етапів.