Наша держава надає своїм громадянам матеріальну допомогу навіть в кризові часи пандемії коронавируса. Кошти від уряду - не значні, але можуть забезпечити базові потреби українця.

У 2020 році правила нарахування матеріальної допомоги в нашій країні дещо змінилися, через що окремим громадянам країни стало складніше отримати допомогу, а іншим - і зовсім, неможливо.

У цій статті ми розповімо, кому надається допомога у зв'язку з тяжким матеріальним становищем, як її отримати і куди звертатися за допомогою.

Посібник для малозабезпечених сімей: що пропонує Україна?

Допомога: джерело: YouTube
Допомога: джерело: YouTube

Надання допомоги для малозабезпечених громадян, чиє матеріальне становище не дозволяє їм забезпечувати свої потреби в їжі, житлі і лікуванні, закріплено в Законі України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У поясненні до документа зазначено, що під поняттям державна соціальна допомога мається на увазі надання щомісячної допомоги, що надається малозабезпеченим сім'ям у грошовій формі і залежить від середньомісячного сукупного доходу членів сім'ї.

Відзначимо, що пенсіонерам дана допомога не надається, так як вони отримують пенсію, яка і повинна задовільняти їхні потреби. Також кошти не можна отримати через звичайний соцзабез, де оформляють допомогу на дитину (при народженні або догляді за дитиною), нараховують допомогу багатодітним сім'ям, одноразову допомогу, оформлення материнського капіталу. Крім того, допомогу не може отримати мати-одиначка навіть з двома дітьми, так як її потреби забезпечуються за рахунок іншої допомоги.

Розміри допомоги для малозабезпеченої сім'ї: скільки отримують в Україні?

Допомога: джерело: YouTube
Допомога: джерело: YouTube

Допомога для малозабезпечених зараз в нашій країні визначається, після вирахування різниці між розміром прожиткового мінімуму для сім'ї та розміром її місячного офіційного доходу.

Нагадаємо, що в 2020 році в нашій країні розмір прожиткового мінімуму визначається таким чином:

  • для дітей до 6 років - 1 859 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років - 2 318 грн;
  • для працездатних осіб - 2 197 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність посилання - 1 712 грн.

При оформленні допомоги соціальні працівники відзначають, що держава не покриває повну суму прожиткового мінімуму, а лише його частину. Покриття громадянам їх базових потреб відбувається за такою формулою:

  • 25% для працездатних осіб;
  • 130% для дітей (з 1 липня 2020 року);
  • 100% для осіб, які втратили працездатність та осіб з інвалідністю.

Під поняттям середній місячний дохід сім'ї мається на увазі загальна сума грошей, яка є у всіх членів сім'ї за підсумками останнього дня календарного місяця.

Таким чином, одноразова сума допомоги для малозабезпечених розраховується на підставі середнього значення за результатами складання загального розміру доходу сім'ї і ставки покриття мінімального прожиткового мінімуму.

Хто має право отримати допомогу для малозабезпечених в Україні?

Допомога: джерело: YouTube
Допомога: джерело: YouTube

Відповідно до Закону України, Право на грошове забезпечення прожиткового мінімуму від держави мають всі сім'ї, які постійно проживають на території України, чий сукупний щомісячний дохід нижче прожиткового мінімуму.

Як отримати допомогу для малозабезпечених: що робити?

Допомога: джерело: YouTube
Допомога: джерело: YouTube

Для того, щоб реалізувати право на отримання соціальної допомоги, громадянин України повинен звернутися із заявою до районних адміністрацій, виконавчих органів міських рад за місцем реєстрації або проживання представника сім'ї. У селах оформленням допомоги займаються співробітники виконавчих комітетів сільських рад.

Крім того, щомісячні заяви на отримання соціальної допомоги для незаможної родини приймають в ЦНАПах, які працюють у багатьох великих містах України.

Документи для оформлення допомоги сім'ї: що зібрати?

Допомога: джерело: YouTube
Допомога: джерело: YouTube

Оформлення заяви про допомогу для малозабезпечених надається після надання необхідного пакету документів:

  • паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує постійне проживання на території України;
  • заяву встановленого зразка;
  • декларація про доходи та майновий стан;
  • довідка про доходи - якщо в декларації вказані доходи, інформації про яких немає в Державній податковій службі, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування;
  • довідка про участь в АТО.

Відмова в наданні допомоги: чому держава не платить допомогу?

Допомога: джерело: YouTube
Допомога: джерело: YouTube

Держава залишає за собою право відмовити в наданні громадянам матеріальної допомоги. Відмова може прийти з таких причин:

  • в складі сім'ї є дорослі працездатні люди віком від 18 років, які на початок періоду, в який враховуються доходи не працювали, не проходили військову службу, не вели підприємницьку діяльність, не вчилися на денній формі навчання, не зареєстровані в центрі зайнятості або шукають роботу сумарно більше 3 місяців. Не враховуються випадки, коли цей член сім'ї доглядав за дітьми або членами сім'ї з інвалідністю, важкими хворобами;
  • сім'я придбала нерухомість, транспортний засіб або товари довгострокового вжитку на суму понад 50 тис. грн протягом 12 місяців перед зверненням за соціальною допомогою;
  • у власності сім'ї є друга квартира або будинок (крім житла на тимчасово окупованих територіях і непридатного для життя);
  • у власності сім'ї є більш, ніж один автомобіль, яким менше 15 років.

Виплата державної допомоги припиняється при виявленні таких обставин:

  • малозабезпечена сім'я подала недостовірні відомості чи приховала факти, які могли вплинути на нарахування допомоги;
  • в разі переїзду сім'ї або настання обставина, які роблять виплати неможливими (наприклад, смерть самотньої людини, за яким доглядали);
  • за заявою одного з членів сім'ї;
  • реєстрація одного з членів сім'ї як безробітного припинена, крім випадків, коли людина влаштувався на роботу самостійно;
  • в разі, якщо виявиться, що непрацююча людина не доглядала за особою старше 80 років або не надавала соціальні послуги через перебування за кордоном сукупно більш, ніж 60 днів за час нарахування допомоги.

Одноразову допомогу та інші пільги незаможні можуть отримати через суд, в який незаможні можуть подати на управління соцзахисту.