Грудень — останній місяць року, тому вимагає мобілізації всіх сил для успішного його завершення і підведення підсумків. Але одночасно грудень радує нас передчуттям улюбленого зимового свята. Це час чарівництва, коли в повітрі вже виразно "пахне" казкою і передчуттям чогось неймовірного.

Вихідні в грудні 2020 року

У календарі на грудень 2020 року багато професійних свят. Серед них найважливіший День Збройних сил України. Є в ньому також державні та релігійні свята.

Вихідні та свята в грудні 2020
Вихідні та свята в грудні 2020: фото facebook

Останній місяць року порадує українців ще одним днем для відпочинку католицьким Різдвом (25 грудня), яке припадає на п'ятницю. Таким чином, очікується три вихідних поспіль 25, 26 і 27 грудня.

Всього в перший місяць зими буде 4 суботи і 4 неділі. З урахуванням додаткового вихідного, в грудні у громадян України буде 22 робітників і 9 офіційних вихідних.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Календар святкових дат: які свята будуть у грудні-2020

Вихідні та свята в грудні 2020
Вихідні та свята в грудні 2020: фото facebook

Список основних свят і пам'ятних дат у грудні 2020 року:

1 грудня, вівторок — День працівників прокуратури. У 2000 році "День працівника прокуратури" отримав в Україні статус офіційного державного професійного свята. Відзначається щорічно, але не є вихідним днем, якщо не потрапляє на суботу або неділю.

1 грудня, вівторок — Міжнародний день невролога або невропатолога. У рамках професійного свята лікарів-неврологів у багатьох містах світу проводяться благодійні акції, де можна отримати безкоштовну консультацію та подальші рекомендації.

1 грудня, вівторок — Всесвітній день боротьби зі СНІДом. З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) 1 грудня урочисто відзначається (з 1988 року) як Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Це свято спрямоване на те, щоб дати можливість урядовим, неурядовим організаціям, а також приватним особам звернути увагу на боротьбу з цією недугою і розповісти про необхідність допомоги людям, інфікованим ВІЛ і страждаючим від СНІДу. Невід'ємною частиною і символом святкування цього дня є Червона стрічка.

Вихідні та свята в грудні 2020
Вихідні та свята в грудні 2020: фото facebook

2 грудня, середа — Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Це свято щорічно відзначається в річницю прийняття резолюції 317 (IV) Конвенції ООН 1949 року Про боротьбу з торгівлею людьми.

3 грудня, четвер — Міжнародний день людей з інвалідністю. Заснований в 1992 році Генеральною Асамблеєю ООН. Мета Дня людей з обмеженими можливостями просування ідей толерантності, відкритості, терпимості та поваги до інакшості, привернення уваги до прав інвалідів, а також демонстрація переваг повної інтеграції людей з обмеженими можливостями в політичне, соціальне, економічне та культурне життя.

3 грудня, четвер — Всесвітній день комп'ютерної графіки (Міжнародний день дизайнерів і аніматорів). Ідея проведення свята була висунута в 1998 році американською компанією Alias.

4 грудня, п'ятниця — День народження радянської інформатики (застарілий). У серпні 1948 року радянські інженери представили проект автоматичної обчислювальної машини. А 4 грудня того ж року було зареєстровано винахід цифрової ЕОМ (електронно-обчислювальної машини).

4 грудня, п'ятниця — Міжнародний день обіймів. Мета свята-спонукати людей проявляти більше емоцій в суспільстві. Вважається, що під час дружнього обійми люди обмінюються душевним теплом. Згідно з традицією свята, укласти в обійми можна навіть незнайомих людей.

Вихідні та свята в грудні 2020
Вихідні та свята в грудні 2020: фото facebook

4 грудня, п'ятниця — День замовлень подарунків Дідові Морозу. Цікавий і захоплюючий день, присвячений всім дітям, які чекають на Новий рік подарунки від Діда Мороза. Це день замовлень подарунків.

5 грудня, субота — День працівників статистики в Україні. Це професійне свято встановлено Указом Президента в 2002 році.

5 грудня, субота — Всесвітній день ґрунтів. Мета свята-відзначити роль грунту як ключового компонента природного середовища і важливого чинника виживання і благополуччя людства. Всесвітній день грунту заснований Міжнародним союзом товариств грунтознавців.

5 грудня, субота — Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку (Всесвітній день волонтерів). Встановлений Генеральною Асамблеєю ООН в 1985 році. Мета свята відзначити роботу волонтерів з усього світу за їх зусилля, витрачений час і навички.

6 грудня, неділя — День Збройних сил України. Святковий день на честь ЗСУ. Встановлений постановою ВРУ 1993 року, не є неробочим днем.

День Збройних сил України 2020
День Збройних сил України 2020: фото facebook

7 грудня, понеділок — День місцевого самоврядування в Україні. Це професійне свято всіх, хто трудиться в сільських, селищних, міських, районних та обласних радах, хто представляє багатотисячний загін народних обранців.

7 грудня, понеділок — Міжнародний день цивільної авіації. Цей день дає можливість підкреслити важливість повітряного транспорту для світової економіки. Свято також покликане нагадати, що завдяки зусиллям багатьох організацій, включаючи ІКАО, Авіація залишається найбезпечнішим видом транспорту.

9 грудня, середа — Міжнародний день боротьби з корупцією. Встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 31 жовтня 2003 року при прийнятті Конвенції проти корупції. Святкування покликане підкреслити роль Конвенції в боротьбі з корупцією, а також попередити її і підвищити обізнаність про неї.

9 грудня, середа — Міжнародний день пам'яті жертв злочинів геноциду, вшанування їх гідності та запобігання цих злочинів

10 грудня, четвер — Всесвітній день футболу. Заснований Організацією Об'єднаних Націй. Основна мета цього щорічного свята об'єднати як футболістів, так і вболівальників, відданих даній спортивній грі.

10 грудня, четвер — День прав людини. Заснований Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році. Цей день присвячений правозахисникам, які борються за повагу прав людини.

10 грудня, четвер — День Нобеля. У цей день проходить церемонія вручення Нобелівської премії, за якою слід Нобелівський банкет.

Вихідні та свята в грудні 2020
Вихідні та свята в грудні 2020: фото facebook

10 грудня, четвер — починається Ханука. Єврейське сімейне свято Ханука триває вісім днів. Щовечора свята вся сім'я збирається навколо світильника Ханукія, який ставлять біля вікна, щоб його світло поширювалося за межі будинку. Потім їдять особливі страви (пончики, картопляні оладки та іншу жирну їжу), а діти отримують подарунки.

11 грудня, п'ятниця — Всесвітній день хворого на бронхіальну астму. Метою заходів, присвячених цій події, є привернення уваги суспільства до проблеми поширення бронхіальної астми. Це одне з найбільш поширених недуг в світі. За статистикою, більше 5% дорослого населення і 10% дитячого страждають цією хворобою.

11 грудня, п'ятниця — Міжнародний день гір. Встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 2002 році. Сьогоднішнє свято це можливість підвищити обізнаність про важливість захисту гір і гірських лісів.

12 грудня, субота — День Сухопутних військ України. У дванадцятий день грудня Україна відзначає національне професійне свято всіх службовців Сухопутних військ країни. Святкувати його почали з 1997 року.

12 грудня, субота — Міжнародний день нейтралітету. Заснований Генеральною Асамблеєю ООН. Це особливий день, спрямований на підвищення обізнаності громадськості в цінності нейтралітету в міжнародних відносинах.

13 грудня, неділя — День благодійності в Україні. Відзначається у другу неділю грудня. Свято було офіційно засноване президентом В. А. Ющенком у 2007 році, і відтоді святкується щорічно.

14 грудня, понеділок — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (День ліквідатора)

15 грудня, п'ятниця — День працівників суду України. У цей день привітання з професійним святом приймають співробітники Конституційного і арбітражного суду, а також судів загальної юрисдикції.

15 грудня, п'ятниця — Міжнародний день чаю. У цей день прийнято згадувати жителів далеких країн, завдяки яким ми маємо можливість насолоджуватися цим прекрасним напоєм. Адже чай хорошої якості вимагає величезного людського праці.

17 грудня, п'ятниця — День працівника державної виконавчої служби України. Саме ці фахівці, як ніхто, розбираються в законах. Вони відповідають за чітке, неупереджене і своєчасне виконання рішень судів.

18 грудня, субота — День працівників органів РАЦСу. Своє професійне свято працівники органів реєстрації актів цивільного стану України відзначають безпосередньо в день утворення органів ЗАГС (18 грудня 1917 року). Хоча повне право на своє існування ці органи отримали 4 січня 1918 року.

18 грудня, субота — Міжнародний день мігранта. Щорічне свято, заснований Генеральною Асамблеєю ООН в 2000 році. Варто знати, що в даний час в світі налічується 214 мільйонів мігрантів (тобто мігранти можуть скласти п'яту за чисельністю населення країну в світі).

19 грудня, п'ятниця — День адвокатури України. Мета свята відзначити велике суспільне значення цього правозахисного інституту.

19 грудня, п'ятниця — Міжнародний день допомоги бідним. Всесвітній день бідних існує близько 30 років. Ідея встановити таку дату належить ООН. Завдання цього найважливішого свята задовольнити основні потреби бідних.

20 грудня, неділя — Міжнародний день солідарності людей. Основна мета свята привернути увагу до необхідності боротьби з бідністю і сприяти соціальному розвитку в країнах Глобального Півдня, особливо серед найбідніших груп населення.

21 грудня, п'ятниця — День народження кросворду. Вважається, що в цей день 1913 року якийсь журналіст Артур Уїнн вперше опублікував кросворд сучасного вигляду в недільному додатку до газети New York World.

Вихідні та свята в грудні 2020
Вихідні та свята в грудні 2020: фото facebook

22 грудня, п'ятниця — День енергетика. Святкувати День всіх працівників енергетичної промисловості почали в кінці 80-х років. З тих пір на профільних підприємствах щорічно проводяться святкові заходи, концерти і урочисті церемонії нагородження кращих працівників.

22 грудня, п'ятниця — День працівників дипломатичної служби України. Професійне свято українських дипломатів встановлений Указом Президента від 21 листопада 2005 року і відзначається щорічно в цей день.

22 грудня, п'ятниця — День зимового сонцестояння (найкоротший день у році). На цю дату припадає стародавнє язичницьке свято Йоль. У цей день популярні ворожіння і прикмети про те, що потрібно і не можна робити.

23 грудня, п'ятниця — Всесвітній день сноуборду. Це свято встановлене в 2007 році. Відзначається в 22 країнах світу. У всьому світі любителі сноуборду спрямовуються 23 грудня на снігові схили. В цей день в країнах-учасницях організовуються спеціальні заходи по сноуборду: різні види змагань, сноубордические шоу. А початківцям сноубордистам пропонують навчитися їздити під наглядом професійних інструкторів. Варто знати, що прототип нинішнього сноуборду розробили Шерман Поппен і його друзі в 1965 році.

24 грудня, п'ятниця — День працівників архівних установ України. Архівна спадщина суверенної України являє собою сукупність сотень тисяч фондів.

26 грудня, п'ятниця — День подарунків. Це свято нерозривно пов'язаний з Різдвом. Відзначається він на наступний день після католицького Різдва. Більшість людей проводять вечір цього дня з сім'єю і друзями, дарують один одному подарунки, відправляють родичам і друзям листівки і картинки.

Вихідні та свята в грудні 2020
Вихідні та свята в грудні 2020: фото facebook

28 грудня, субота — Міжнародний день кіно. Це свято кінематографістів і любителів кіно по всьому світу.

29 грудня, п'ятниця — День інформаційно-медійних структур Міністерства оборони України та Збройних сил України. Мета свята підтримка престижу працівників даних структур.

31 грудня, п'ятниця — напередодні Нового року (останній день календарного року), 366-й день високосного 2020 року Григоріанським календарем. У цей день, коли не за горами січня нового календарного року, всі вже слухають привітання з довгоочікуваним зимовим святом.

Вихідні та свята в грудні 2020
Вихідні та свята в грудні 2020: фото facebook

Церковні свята в грудні-2020

У календарі на грудень 2020 року чимало християнських свят. Який з них відзначати, а який ні, кожен сам для себе вирішує.

4 грудня, в п'ятницю, віруючі відзначають велике православне свято Введення у храм Пресвятої Богородиці.

Вихідні та свята в грудні 2020
Вихідні та свята в грудні 2020: фото facebook

13 грудня, в неділю, православні християни шанують День апостола Андрія Первозванного. За давніми традиціями це свято ще називають Калита. Це день пам'яті мученицької смерті святого Андрія, який першим з апостолів пішов за Христом.

19 грудня, п'ятниця — День святого Миколая. Це найщасливіший день для самих маленьких українців. Напередодні цього свята кожна дитина чекає подарунків від Миколая Чудотворця. 19 грудня, прокидаючись вранці, діти знаходять під подушками плитки шоколаду, цукерки, пряники, фрукти, іграшки. Дорослим же варто звернути увагу на особистість святого Миколая, який власним життям показав нам приклад, як слід виконувати Божественні закони.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

22 грудня, вівторок — День святої Анни, матері Діви Марії. У народі це день зустрічі зими і літа, оскільки одночасно зі святом святої Анни проходить і сонцестояння.

25 грудня, субота найголовніший церковне свято Різдво Христове (за григоріанським і Новоюліанським календарем). Свято, присвячений народженню Ісуса Христа. У католицькій церкві це обов'язковий свято, якому передує 4 Адвента 4 неділі. Це приємна дата для всіх, в тому числі для громадян України, оскільки вона принесе ще один вихідний.