Щорічно в грудні православні та греко-католики святкують одне з найбільш довгоочікуваних зимових свят — День святого Миколая. У 2020 році він за традицією святкується 19 грудня. У цей день дорослі шанують Миколая Угодника, і кладуть дітям під подушку невеликі подарунки.

Історія виникнення свята

Фігура Святого Миколая є неоціненним покажчиком для кожного, хто прагне до духовної досконалості.

Сьогоднішній світ, що живе за законами споживання, звик витісняти живі християнські образи, замінюючи їх на комерційні символи. На противагу міфічному атеїсту Діду Морозу і рекламному Санта-Клаусу Святий Миколай Чудотворець — абсолютно реальна історична постать. Більш того-сучасні вчені навіть знають про те, що зростання святого становив 1 метр 67 сантиметрів.

Народився він в 280 році н.е. в сім'ї багатих греків-християн, які жили в місті Патара (територія сучасної Туреччини). Хлопець ріс у коханні, але його дуже засмучувала навколишня бідність і злидні жителів міста, тому він з дитинства потайки допомагав бідним сім'ям і дітям-сиротам.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Коли його батьки померли, Микола отримав величезний спадок, але не став жити в розкоші. Він розпродав всі статки і роздав гроші бідним. Відмовившись від світського життя, Микола відправився паломником до Палестини, а коли повернувся, став священиком, а потім — і єпископом в місті Миру. Під час гонінь християн його кинули до в'язниці, потім відпустили. А на схилі років отець Миколай став ченцем. Таку інформацію про нього несе Історія християнства.

Ще за життя люди вважали Миколая святим. Перш за все, святитель Миколай запам'ятався своїм служінням людям. За допомогою щирої молитви Він творив справжні чудеса: заспокоював бурю на морі, завдяки чому були врятовані багато рибалок, а також корабель з паломниками; зцілював калік і хворих, неодноразово рятував приречених на смерть. Але найбільшою його заслугою було те, що він безмірно любив всіх людей і цінував кожного.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Відомі численні випадки, коли він допомагав нужденним, зупиняв голод, рятував від загибелі подорожуючих на суші і в морі. Чудеса ці продовжують траплятися і донині.

Помер 19 грудня 345 року (за юліанським календарем).

Історія шанування святителя Миколая в Україні сягає ще часів Київської Русі.

Шанування святого на Русі почалося завдяки рівноапостольній княгині Ользі, яка побудувала перший на наших землях храм на честь святителя Миколая (у місті Київ).

Існує версія, що українці почали святкувати День святого Миколая в 1088-1089 роках завдяки київському князю Всеволоду Ярославичу, після встановлення політичних зв'язків з Римом.

У східних слов'ян виникла традиція святкування Дня святого Миколая двічі на рік (крім 19 грудня, святкування відбувається також 22 травня).

Традиція потайки класти подарунки під подушку

В Україні день святого Миколая-головним чином дитяче свято. Згідно з повір'ями, в ніч на 19 грудня Святий приносить солодощі та подарунки слухняним дітям, щоб покласти їх під подушку.

Одним з найвідоміших його діянь був випадок з трьома вузликами з золотом. Микола, тоді - уже священик, дізнався, що один бідний чоловік, щоб врятуватися від голоду, вирішив віддати своїх юних дочок на розпусту. Пресвітер Микола вирішив таємно підкинути в будинок три вузлики з золотом, щоб допомогти влаштувати долю цієї сім'ї і не загубити молодих дівчат. Вважається, що саме після цього випадку зародилася традиція таємно дарувати подарунки, ховаючи їх під подушку.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

За іншою версією вікна були щільно закриті, і Микола закинув мішечки через димохід. Вони розв'язалися, а монети, розсипавшись, потрапили в шкарпетки, які сушилися на каміні. Тому у греко-католиків є традиція залишати подарунки саме в заздалегідь залишених шкарпетках.

За українськими традиціями, Микола приходить до дітей з подарунками та солодощами в ніч на 19-е число останнього місяця року. До речі, на Західній Україні для подарунків від Миколая діти ставлять на підвіконня черевички, потім тільки лягають спати. А ось Східна Україна культивує традицію пошуку подарунки під подушками. ДО РЕЧІ, солодощі та іграшки в цей день отримують тільки слухняні діти. Неслухняним же "дарують" різки або шматочок вугілля (як символ покарання).

У цей день традиційно готують спеціальні тістечка-миколайчики, якими обдаровують дорослих і дітей, коли вітають з цим світлим святом.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Тістечка часто роблять у формі сніжинок, бо вважається, що після Дня святого Миколая настає справжня сніжна зима.

Щоб отримати бажаний подарунок, діти різних країн напередодні свята пишуть листа. Послання святому Миколаю прийнято залишати на підвіконні.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Прикмети, пов'язані З Днем святого Миколая

Багато хто вірить, що якщо до Дня Миколая не роздати всі свої борги, то можна позбутися фінансової удачі на весь наступний рік.

Існує народна прикмета прогнозування погоди: якщо в День святого Миколая міцні морози - зима буде холодною, якщо відлига і тепло — теплий.

У цей день була традиція збиратися всім разом, ставити в церкві свічку, правити молебень і просити, щоб в наступному році був щедрий урожай.

Існує прикмета, Якщо помиритися в цей день, то навіть вороги стануть надалі хорошими друзями.

Святого Миколая також називають Чудотворцем, тому обов'язково потрібно загадувати в цей день потаємне бажання, і воно безсумнівно збудеться.

Які існують заборони на День святого Миколая?

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

- 19 Грудня не треба брати в борг гроші. Ціна цього — позбавлення щастя людини, у якого ви просите гроші. Ви ризикуєте також забрати його характер. Якщо ж у вас є велика потреба в грошах — попросіть їх у будь-який інший день.

- Жінкам в цей день заборонено шити і прати, а чоловікам - що-небудь ремонтувати.

- 19 число грудня припадає на Різдвяний піст, тому забороняється вживати в їжу м'ясо, яйця і молочні продукти. Однак немає заборони на рибу і морепродукти.

- Не можна відмовляти бідним, нужденним і всім, хто просить вас про допомогу. Якщо відмовити — ваша власна сім'я буде страждати від поневірянь.

- Не можна, щоб в будинку в свято було брудно і неприбранно. Тому про чистоту слід подбати заздалегідь.

- 19 Грудня не можна дозволяти собі лаятися і лихословити.

- У День Миколи Чудотворця не можна стригтися, як і в інші церковні свята.

Що потрібно робити в Свято?

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

- Відвідати вранці з сім'єю храм, і помолитися святому Миколаю.

- Бути щедрими і давати бідним милостиню. Допомагати тим, кому це необхідно.

- Пригощати друзів і близьких солодощами і фруктами.

- Віддати всі зайняті раніше кошти.

- Якщо ви перебуваєте з кимось у сварці — це найкращий час, щоб помиритися і відновити відносини.

Шануючи пам'ять святого Миколая, потрібно намагатися наслідувати його в головному — у постійній внутрішній потребі робити добро ближнім. І якщо нам вдасться втілити це, світ навколо нас обов'язково зміниться на краще.