Стаття 51 Конституції України визначає, що сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. Саме в сім'ї формуються такі риси особистості, як щирість і людяність, а також розуміння, що таке "добро" і "зло", цінності рідного дому, Батьківщини, любові до ближніх. Це основні цінності, які людина і громадянин проносить через все життя.

Розвинені країни прагнуть до того, щоб поліпшити життя своїх громадян і забезпечити необхідні соціальні пільги певним категоріям громадян. Україна в цьому питанні теж не пасе задніх.

Яка сім'я вважається в Україні багатодітній? Які доплати покладені такій сім'ї? Скільки грошей отримує "Мати-героїня" на п'яту і кожну наступну дитину? Які пільги і допомоги скасували, а які продовжують діяти? Відповідь на ці та інші питання - в даному матеріалі.

Які сім'ї вважаються багатодітними?

Пільги багатодітним сім'ям
Пільги багатодітним сім'ям: фото facebook

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Відповідно до статті 1 Закону України "Про охорону дитинства":

  • багатодітна сім'я-це батьки (або один з батьків), які мають трьох і більше дітей;
  • дитина — це особа віком до 18 років (до повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше (п. 1 ст. 35 Цивільного кодексу України: повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, матір'ю або батьком дитини).

До складу сім'ї не включаються особи, які перебувають на повному державному забезпеченні.

Які існують види пільг для багатодітних сімей?

Законом України "Про охорону дитинства" для багатодітних сімей встановлено ряд пільг, включаючи комунальні (ч. 3 ст. 13):

Пільги багатодітним сім'ям
Пільги багатодітним сім'ям: фото facebook

  • 50-відсоткова знижка плати квартплати;
  • 50-відсоткова знижка плати за газ, електрику, опалення, воду, телефон, на паливо, якщо сім'я живе в будинку без центрального опалення;
  • безкоштовне отримання ліків за рецептами лікарів;
  • безкоштовні путівки в санаторій дітям (у разі, якщо у регіону немає можливості відправити дитину в оздоровчий табір, сім'ї покладена фінансова компенсація за це);
  • в період навчання в школі дітям покладена знижка на відвідування різних гуртків;
  • малозабезпеченим і багатодітним сім'ям покладається безкоштовне харчування, а також пільги на різні заходи і походи;
  • діти з багатодітних сімей, у складі яких є п'ять і більше дітей, а також особи віком від 18 до 23 років з таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності всіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони отримують вперше.

Пільги багатодітним сім'ям
Пільги багатодітним сім'ям: фото facebook

Крім того, окремі види пільг передбачені Законами України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною", "про відпустки", "Про позашкільну освіту", "Про податок з доходів фізичних осіб", "про житловий фонд соціального призначення" , а також Кодексом законів про працю України.

Наприклад, багатодітні сім'ї можуть встати в чергу і отримати від держави житлоплощу (квартиру або будинок). Україна надає такій сім'ї житло площею не менше, ніж 13 кв. м на людину.

Матерів, у яких п'ять і більше дітей нагороджують званням "матерів-героїнь". Звання героїні дозволяє мати додаткові соціальні виплати. Таким матерям держава видає допомогу, рівну 30% від прожиткового мінімуму.

Батьки і їх чада (старше шести років, коли вже можна йти в школу) отримують відповідні посвідчення.

Діти з таким документом мають право на безкоштовний проїзд у будь-якому виді громадського транспорту, маршрутках, автобусах, у поїзді, а також водних видах транспорту.

Пільги багатодітним сім'ям
Пільги багатодітним сім'ям: фото facebook

Нерідкі випадки, коли багатодітна мати або багатодітний батько виховують дитину самостійно. Одинакам надається право на отримання податкової пільги в розмірі 150-200%. Число відсотків залежить від віку і кількості дітей в сім'ї.

Батьки, які виховують трьох і більше дітей, мають право збільшити свою оплачувану відпустку від 7 до 17 днів.

Порядок надання пільг для багатодітних сімей

Пільги багатодітним сім'ям
Пільги багатодітним сім'ям: фото facebook

Документи на всі види державної допомоги приймають органи соціального захисту населення за місцем проживання батьків. Заяви пишуться на місці за затвердженими зразками. Документи розглядаються протягом 10 днів з дня звернення.

Допомога призначається, якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї нижче прожиткового мінімуму. Іншими словами, розмір держдопомоги дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом.

Соціальна допомога призначається з місяця звернення, якщо протягом 30 днів були подані всі необхідні документи. У сільській місцевості заяви з необхідними документами приймають виконавчі органи сільських та селищних рад.

Пільги багатодітним сім'ям
Пільги багатодітним сім'ям: фото facebook

Отже, для оформлення пільг потрібні наступні документи:

  • заява для призначення пільг;
  • право на доходи пільговика;
  • паспорт та ідентифікаційний код обох батьків;
  • свідоцтва про народження всіх дітей, талони реєстрації дітей;
  • посвідчення "багатодітної сім'ї", що дає право на пільги;
  • довідки про доходи за 6 місяців, що передують місяцю звернення;
  • копія свідоцтва про шлюб;
  • копія технічного паспорта (сторінка із зазначенням загальної площі квартири)
  • рахунки від житлово-комунальних організацій.

Примітка. При заповненні заяви вказується інформація про житлово-комунальні послуги, якими фактично користувалася сім'я із зазначенням особистих рахунків в організаціях постачальників послуг.

Таким чином, для підтвердження права на користування пільгами потрібно подати вищенаведені документи до відділу персоніфікованого обліку пільг за місцем реєстрації.

Нарахування пільгових послуг здійснюють підприємства-надавачі послуг. Тому необхідно звернутися з відповідними заявами про надання пільг до всіх організацій-постачальників, послугами яких користується пільговик.

Соцдопомогу багатодітним сім'ям в проекті держбюджету-2021

У поточному році на кожного третього і наступну дитину держава виплачує 1700 гривень на місяць. Це непоганий додатковий дохід, який стане потрібним підмогою для розвитку дитини.

У проекті державного бюджету на 2021 рік передбачаються збільшення витрат на соціальний захист громадян. На ці цілі в бюджеті заклали 322,8 млрд грн, що на 5,7 млрд грн більше, ніж у 2020 році.

Що стосується багатодітних сімей, державну соціальну допомогу отримають 278 тисяч дітей з таких сімей. Про це повідомив заступник міністра фінансів Роман Ермолічев.

Турботу про багатодітні родини періодично проявляють різні благодійні організації та приватні фірми. Вони організовують безкоштовні заходи. Можлива також разова допомога, гуманітарна та інша підтримка.

Коли може бути відмовлено в наданні соціальної допомоги?

Пільги багатодітним сім'ям
Пільги багатодітним сім'ям: фото facebook

1. Якщо працездатні члени сім'ї не працюють, не служать, не навчаються на денній формі навчання більше трьох місяців, що передують місяцю звернення за допомогою (крім офіційно безробітних; осіб, які доглядають за дітьми до 3-х років або дітьми, які потребують догляду, але не більше ніж до 6 років; осіб, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років та особами, які досягли 80-річного віку).

2. Коли з'ясувалося, що сім'я має додаткові джерела існування, або хтось із її складу протягом року придбав / оплатив послуги на суму, яка на час звернення перевищувала 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім'ї.

3. Якщо сім'єю умисно подані недостовірні дані або приховані відомості про її матеріальне становище.

4. Якщо у власності або володінні малозабезпеченої сім'ї є:

  • більше однієї квартири (будинку), за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на одного члена сім'ї та додатково 10,5 кв. м на сім'ю;
  • земельна ділянка площею понад 0,6 га (крім сімей, що складаються тільки з дітей та осіб, які досягли 65-річного віку або є інвалідами I і II групи, А також сімей, в яких є діти-інваліди)
  • більше одного автомобіля.