Ексміністерка охорони здоров'я та медичний блогер-просвітник Уляна Супрун розповіла про так званий синдром самозванця — психічний феномен, при якому людина відчуває сильний сумнів і невпевненість щодо власної компетенції попри безліч об'єктивних доказів зворотного.

Читайте Знай в Google News!

Про це Супрун розповідає на своїй особистій сторінці в соціальній мережі "Інстаграм" за підтримки спецпроєкту "Психея".

Я постійно ставлю під сумнів свої знання і досвід. Десять років в інтернет-маркетингу, але досі здається, що цього недостатньо для впевнених консультацій, навчання інших, управлінських посад і старту власного бізнесу.

Сотні курсів, десятки клієнтів, більшість з яких зі мною по три-чотири роки (а у сфері онлайн-реклами це вважається довгостроковою співпрацею), не додають впевненості. Початок кожного проєкту — це сумніви”, — наводить у публікації типовий випадок синдрому самозванця колишня очільниця МОЗ.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Цей феномен не є офіційно визнаним психічним розладом, його не зазначено в Міжнародному класифікаторі хвороб, проте з ним певною мірою стикається майже кожна людина й не лише в робочому середовищі. Людина, що має синдром самозванця, постійно сумнівається, наскільки вона гідна того, що має, або вважає, що не заслуговує на це. Тож через цей синдром може боятися брати на себе нові обов’язки, бо вважає, що не впорається, часто не готова просити про допомогу, бо боїться, що таким чином вона проявляє слабкість, не просить підвищення зарплатні та не розповідає про свої нові ідеї.

Уляна Супрун, скріншот: Youtube
Уляна Супрун, скріншот: Youtube

Хоча більшість людей страждає від браку впевненості в собі в певний момент свого життя, при синдромі самозванця це почуття є постійним і дуже важким. До того ж ці люди, ні з ким не обговорюють свої переживання, чим тільки поглиблюють психологічні проблеми", — ділиться проблемами цього феномену.

Серед ознак і симптомів синдрому самозванця варто відзначити такі:

  • невпевненість у собі та власних здібностях
  • нездатність реально оцінити свою компетентність і навички
  • приписування свого успіху зовнішнім чинникам
  • зневажання власної продуктивності
  • страх, що ви не виправдали очікування
  • саботування власного успіху
  • постановка складних цілей і розчарування, якщо не вдається їх досягти.

Також низка дослідників зазначає, що особливий ризик розвитку синдрому самозванця мають жінки. Це пов'язано з проблемою патріархального пригнічення: жінкам куди частіше закидають їхню некомпетентність, схожі думки циркулюють суспільством і озвучуються на найрізноманітніших рівнях. Проте деякі рецензовані публікації займають протилежну думку і демонструють рівну гендерну розповсюдженість.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Супрун пояснила українцям, як правильно загартовуватися: не лише на Водохрещу.

Як повідомляв портал Знай.ua, Уляна Супрун розповіла про зміни в медицині у 2019 році