Кабінет міністрів України минулого тижня погодив законопроєкт про накопичувальні пенсії для пільговиків за Списками №1 та №2. Зокрема, мова йде про шахтарів, хіміків, інших працівників шкідливих виробництв.

Читайте Знай в Google News!

Суть нової схеми, яку хочуть запустити вже з початку наступного року, у тому, що на пенсії працівникам збиратимуть роботодавці. Для цього планується збільшити ЄСВ на 15% для списку 1 і на 7% для Списку 2.

Пенсіонери, фото: кадр з відео
Пенсіонери, фото: кадр з відео

На початок грудня профільний парламентський комітет планує винести до сесійної зали й інший законопроєкт щодо пенсій – №2683 "Про обов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення". Він прописує нову пенсійну схему вже для всіх українців.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

У разі його прийняття, українцям доведеться в обов'язковому порядку відкладати не менше 3% зарплати на спеціальні пенсійні рахунки. По суті, з'явиться ще один податок, зазначають фахівці.

Для розв'язання проблеми з пенсіонерами-пільговиками, Мінсоцполітики запропонувало нову схему - накопичувальні пенсії для представників пільгових професій. Накопичувати пенсії будуть коштом роботодавців - їм підвищать ЄСВ (для Списку №2 – на 7%, для списку №1 – на 15%). Пенсійні рахунки стануть обов'язковими для робітників до 35 років.

Пенсійних програм буде три: для виходу на пенсію з 50 років, з 55 років і програма добровільної участі. Умови пропишуть в колективних договорах.

Пенсіонер, фото з відкритих джерел
Пенсіонер, фото з відкритих джерел

Пенсійні програми:

Програма №1 розрахована на працівників, які зайняті повний робочий день (не менше 80% часу) на роботах з особливо важкими і шкідливими умовами (за Списком №1). За цією програмою людина може розраховувати на виплати при досягненні 50 років. Додаткові відрахування для роботодавця - 15% ЄСВ. Підприємство всього платитиме за таких працівників 37% ЄСВ.

Програма №2 для працівників з пільгового списку №2, а також трактористів-машиністів сільгосппідприємств, машиністів будівельних і вантажних машин, працівників текстильних виробництв, водіїв міського пасажирського транспорту, доярок, свинарок. Вона дає право на отримання пенсійних виплат з 55 років. Додаткові виплати роботодавців - 7% ЄСВ, тобто загальне навантаження з єдиного соціального внеску складе 29%.

Програма №3 для "добровольців". Вона дозволяє збирати собі на пенсії, але не самостійно, а за умовами колективних договорів з роботодавцями. Виплати починаються з 55 років. Платити будуть роботодавці, але конкретні відрахування пропишуть в договорах. Програма розрахована на тих, кому до пенсії залишилося не так багато, але можна накопичити на надбавку до пенсії.

Пенсіонери, фото: кадр з відео
Пенсіонери, фото: кадр з відео

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, тисячі українців позбавлять соцдопомоги: хто залишиться без грошей вже у січні. Наступного року пенсії перестануть виплачувати тим, хто недобрав певну кількість років роботи.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українців без масок почнуть штрафувати: Зеленський підписав указ. Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає штрафи за перебування у громадських закладах і транспорті без засобів захисту.

Також "Знай.ua" писав, в українських лікарнях не вистачає ліжок для хворих? Степанов зробив термінову заяву. Вже довгий час ширяться чутки про те, що начебто в українських лікарнях через велику кількість хворих на коронавірус, не вистачає ліжок. Ситуацію прокоментував міністр охорони здоров'я Максим Степанов.