Як вже відомо, в Україні влітку 2020 року відкрився ринок газу - це означає, що тепер громадяни мають право самостійно обрати постачальника гази для своїх осель.

Читайте Знай в Google News!

Однак нові правила можуть заплутати громадян. Далеко не всі розуміють, куди необхідно звертатися стосовно встановлення лічильників, перевірки якості газу та обліку блакитного палива.

Українські журналісти дізналися, що послуги з продажу та доставки газу виконують різні компанії. З початку року це бачить кожен споживач газу, оскільки має дві платіжки - за сам газ і за його доставку. Ми спеціально для наших читачів знайшли відповіді на головні питання, які потрібно навіть записати.

лічильник газу, скріншот з відео
лічильник газу, скріншот з відео

Новий постачальник встановить газовий лічильник?

Всі питання про газові лічильники контролють облгази, а не постачальник газу. Зокрема, облгази можуть вирішити такі питання, як перевірка, ремонт або заміна лічильника. Купівля та встановлення індивідуального лічильника газу в квартирі або приватному будинку — ці роботи повинні проводитися за рахунок облгазів або особистих коштів споживачів газу. Облгаз зобов'язаний встановити індивідуальний лічильник газу за законом. А ось за рахунок держбюджету встановити газовий лічильник поки не вдасться. А все тому, що зараз немає жодної державної програми, яка могла б спрямувати фінансування на ці потреби населення.

Чи винен постачальник за погану якість газу?

Якщо є підозра, що газ неякісний або тиск газу в розподільній мережі неналежний, то ці питання повинні вирішити фахівці облгазу. Як же діяти в цій ситуації? Спочатку можна подивитися, чи не забруднено газову плиту. Для цього потрібно почистити сопло пальника. Робити таку чистку самостійно не рекомендується - краще зателефонувати за номером газової служби 104 і викликати фахівців.

Також корисно провітрювати квартиру, це може допомогти вирішити проблему низької якості газу. Справа в тому, що блакитне паливо може погано горіти через брак кисню на кухні. Якщо всі ці заходи не принесли очікуваного ефекту, причина поганого горіння газу полягає в недостатньому тиску в системі. За це процес також відповідає облгаз.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

ціни на газ, фото Pxhere
ціни на газ, фото Pxhere


Що буде, якщо відмовитися від лічильника?

Відомо, що тих українців, які відмовляться встановлювати газові лічильники переведуть на нові норми споживання газу, через що суми в платіжках можуть багаторазово зрости.

Як переглянуть нормативи (з розрахунку на одну зареєстровану людину):

- тільки плита - з 3,28 до 9,8 кубометрів;

- тільки плита, але немає центрального гарячого водопостачання - з 5,39 до 18,3 кубометрів;

- плита і газовий водонагрівач - з 10,49 до 23,6 кубометрів.

Журналісти звернулися до кількох постачальників газу в різних областях України. Як виявилося, далеко не всі оператори розповідають про те, що збираються перерахувати нормативи споживання тим, хто не встановив лічильник. Одні чекають офіційної відмови, інші ж задовольняються письмовим попередженням (його можуть залишити в поштовій скриньці).

Нещодавно глава компанії "Нафтогаз" Андрій Коблєв заявив, що висока ціна на природний газ від постачальників пов'язана з їх бажанням зробити свою маржу (прибуток) максимально високою. Він зазначив, що ціна є похідною не від якості газу та його джерела, а від кількості клієнтів.

газ, фото Pxhere
газ, фото Pxhere

"Коли у великого постачальника є 8-9 млн клієнтів (70% всіх споживачів газу в Україні), які дуже інертні, коли він знає, що 90% з них, швидше за все, цієї зими нікуди не перейдуть, від слова "зовсім", і немає якогось органу, який би на цю ситуацію контролював дуже жорстко, що він буде робити? Він буде максимізувати маржу", - сказав Коболєв.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, на українців чекає щомісячне подорожчання газу для опалення: доведеться віддавати останнє.

Як повідомляв Знай.uа, пільги учасникам бойових дій 2020: як отримати, які потрібні документи.

Знай.uа писав, експерт розповів, як найближчим часом зростуть тарифи на газ.