Більшість українських батьків і вчителів згідні з тим, що у школах потрібно викладати сексуальну освіту. Згідно із новим дослідженням, проведеним аналітичним центром Cedos у партнерстві з агенцією Іnfo Sapіe, 84% українських батьків підтримують сексуальну освіту в школах, хоч і мають власні стереотипи.

У той час, коли в Україні лишень обговорюють запровадження такого предмету в школах, у Німеччині до цієї делікатної тематики почали звертатися ще після Другої світової війни - у комуністичній Східній Німеччині тему "репродуктивності" у рамках уроків біології почали вивчати у 1949 році, а у ФРН сексуальна освіта у школах бере початок у 1969 році.

Однак обов'язковим викладання цього предмету в усіх 16 федеральних землях стало лише з 2002 року. Та і в Німеччині цей предмет досі викликає бурхливі дискусії. Про це пише Deutsche Welle.

Загалом, сексуальна освіта у Німеччині дає знання щодо репродуктивного циклу, зміни тіла у період статевого дозрівання, ефективності різних методів контрацепції. З іншого боку, сексуальна освіта має на меті сформувати позитивне ставлення до сексуальності, з відповідальністю за себе і за партнера.

Таким чином, викладання сексуальної освіти у школах Німеччини носить подвійну мету - зменшити поширення венеричних хвороб і небажаних вагітностей, та виховувати покоління здорових і відповідальних людей.

Популярні новини зараз
Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Німецький підхід до викладання цього предмету за весь це час продемонстрував свою ефективність. На це вказують статистичні дані: наприклад, кількість підліткових вагітностей у період між 2004 та 2013 роками скоротилася удвічі (7500 проти 15000 у 2004-му).

З іншого боку, завдяки урокам сексуальної освіти німецька молодь відповідальніше ставиться до контрацепції та краще комунікує з партнерами та батьками на тему статевого життя.

Та хоча Німеччина може видатися країною із дуже ліберальними підходами, це лише на перший погляд. Так, запропоновані у 2016 році реформи в основі викладання шкільної сексуальної освіти, які б відображали і сучасні суспільні реалії, не на жарт розбурхали найконсервативніші верстви суспільства. Дійшло і до масових протестів у низці міст.

Після того як на півдні ФРН уряди вирішили доповнити шкільну програму статевої освіти роз'ясненням сексуальної різноманітності, батьки з ультраконсервативними поглядами відреагували вуличною кампанією "Демонстрація за всіх" ("Demo für Alle"). Як повідомляла преса, у Вісбадені, Гамбурзі та інших містах вийшли на вулиці проти "уроків анального сексу" та "гендерної ідеології". Політики-правопопулісти пропонували тоді вилучити ЛГБТ-тематику з шкільної програми, а натомість розповідати дітям про традиційні сімейні цінності.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, більшість українських батьків згідні з тим, що у школах потрібно викладати сексуальну освіту.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні активісти підіймають питання про необхідність сексуальної освіти

Також Знай.ua писав, дистанційне навчання: до чого готуватися школам та батькам до кінця року