Британський дослідник, археолог з Університету Редінга професор Кен Дарк стверджує, що дослідив будинок, в якому провів своє дитинство Ісус Христос.

Читайте Знай в Google News!

Професор Кен Дарк провів 14 років, вивчаючи залишки житла 1 століття під монастирем сестер Назарета в Назареті, Ізраїль. Давнє житло, збудоване з каменю, вперше виявили у 1880-х роках. Воно було частково вирізане у схилі вапняку в місті кваліфікованим майстром. Дослідник припускає, що цим майстром був сам Йосип - батько Ісуса.

Назарет, фото: dailymail.co.uk
Назарет, фото: dailymail.co.uk

Черниці, чий орден належав цьому монастирю, проводили розкопки аж до 30-х років минулого століття. Вони вважали, що це будинок дитинства Ісуса, опираючись на твердження відомого біблійного вченого Віктора Герена в 1888 році, але жодного підтвердження так і не знайшли.

Популярні новини зараз
Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Більше робіт проводилося на цьому місці між 1936 і 1964 роками священиком-єзуїтом. Однак після цього про будинок на деякий час було забуло. Поки професор Дарк не розпочав новий проект у 2006 році. У 2015 році він опублікував статтю, засновану на перших висновках.

Назарет, фото: dailymail.co.uk
Назарет, фото: dailymail.co.uk

Щобільше, подальший аналіз підтвердив, що оселя датується І століттям, посилюючи припущення, що колись це справді був дім Ісуса.

"П'ять років інтенсивних досліджень цих польових робіт об'єднали дані про будинки першого століття та церкви четвертого-п'ятого століття, проливаючи на них нове світло. Стало ясно, що той, хто будував будинок, добре розумівся на обробці каменю. Це, безумовно, відповідало б тому, що ми могли б очікувати від дому тектону (термін, що вживається для Йосипа в Євангеліях), який, хоча зазвичай перекладається як тесляр, насправді означає майстра, пов'язаного з будівництвом", - сказав професор Дарк MailOnline.

Назарет, фото: dailymail.co.uk
Назарет, фото: dailymail.co.uk

Згодом також були виявлені нові археологічні особливості - зокрема стіни. Порізана скелею сходи поруч із однією зі стін вела до другої поверхової або плоскої кімнати, тоді як між цією кімнатою та меншою кімнатою зберігався дверний отвір.

"Сходи були сконструйовані майстерно з використанням частини природної печери, а інша частина печери була використана для підтримки стелі кімнати. Ці особливості показують, що той, хто будував кімнату, добре знав властивості місцевого каменю та способи його обробки.", - сказав професор Дарк.

Назарет, фото: dailymail.co.uk
Назарет, фото: dailymail.co.uk

Зазначається, що після смерті Ісуса та поширення християнства, приблизно у четвертому столітті на пагорбі, що прилягав до будинку І століття, була побудована печерна церква. Вона була вишукано оздоблена мозаїками, мала також ширму з білого мармуру.

Потім була побудована ще одна більша поверхнева церква, ймовірно, у V столітті, як над будинком І століття, так і над печерною церквою IV століття. Після побудови початкова церква IV століття зберегла б це місце, доки більша церква не була побудована приблизно через століття.

Назарет, фото: dailymail.co.uk
Назарет, фото: dailymail.co.uk

"Той, хто побудував цей будинок із збереженим і, мабуть, шанованим, в його склепі, мабуть, думав, що це досить важливе місце в релігійному плані, особливо з огляду на те, що, як повідомляють тексти, візантійці мали інші місця, що мають релігійне значення в центрі Назарету ''., - додав дослідник.

Монастир сестер із Назарету знаходиться в центрі сучасного Назарету, на бічній вулиці, поруч із знаменитою Благовіщенською церквою, яка протягом століть перебудована до тієї версії, яка існує сьогодні.

Назарет, фото: dailymail.co.uk
Назарет, фото: dailymail.co.uk

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше на Мамай-Горі зробили найвизначніше відкриття 2020 року: про що свідчить фрагмент кераміки III ст. до н.е

Як повідомляв портал "Знай.uа", на дні озера знайшли меч X століття: рентгенівський знімок зброї відкрив особливий символ

Також "Знай.uа" писав, несподівана знахідка змусила переглянути історію людства — все було зовсім не так, як вважалося досі