На YouTube-каналі «Знай ua» ведуча Катерина Котенкова повідомляє, що, за прогнозом ООН, дев'ять мільйонів українців опиняться за межею бідності на тлі кризи COVID-19.

Організація вважає, що за підсумками цього року економіку України чекає найважча за 10 років рецесія.

Починаючи з березня, чотири з п'яти українських домогосподарств зменшили свої доходи, а їх заборгованість зросла на 15 відсотків. У 40 відсотках сімей хоча б один член втратив роботу.

При цьому нардеп від «Слуги народу» Галина Третьякова стверджує, що платити допомогу і пенсії держава не зможе.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Галина Третьякова, скрін з відео
Галина Третьякова, скрін з відео

Потрібно враховувати, що як мінімум 31 відсоток економіки знаходиться в тіні. Але справа не тільки в цьому.

Нас давно вже не 42 мільйони, як заведено думати. Деякі фахівці називають навіть цифру 25 мільйонів, інші — трохи більше. Населення зменшується — і при цьому старіє.

На зорі нашої незалежності, в 1991 році, тільки 18,7 відсотка українців було старше шістдесяти років. До початку нинішнього року їх було вже 23 відсотки — майже чверть населення країни. Тут зіграли роль і смертність, і еміграція.

Саме по літнім в першу чергу вдарили реформи — і вдарили болючіше, ніж коронавірус.

Котенкова зазначила, що народжуваність в Україні не просто впала, а обвалилася. У 1990 році народилися 657 нових українців, а у 2019 році — лише 308 тисяч, більш ніж у два рази менше.

Крім пандемії, позначилися і чисто фінансові проблеми. У вересні гривня ослабла, і темпи зростання зарплати, яка вимірюється у західній валюті, сповільнилися. Як попереджають економісти, за останній місяць року зарплати вже не виростуть, а на поліпшення економічної ситуації варто розраховувати не раніше майбутньої весни.

Пенсіонери, фото: кадр з відео
Пенсіонери, фото: кадр з відео

А попереду новий карантин, і в економічному плані пережити його буде дуже важко. Дані опитування, проведеного у вересні соціологічною групою «Рейтинг», вельми красномовні: 29 відсотків респондентів бояться самого захворювання, 61 відсоток — наслідків викликаної ним кризи.

Недостатній страх перед інфекцією в наявності: вже зараз добовий рахунок заражених перевалив за 12 тисяч осіб, але українці досі нехтують методами особистого захисту.

За словами Котенкової, нинішня влада явно не знає, як перемогти пандемію і її наслідки. Залишається сподіватися, що хтось це все-таки знає.

Раніше Зеленському подали петицію за скасування карантину.

Також висловлювалася думка, що зубожіння через пандемію українцям не загрожує.