Ваш завжди життєрадісний пес зненацька засумував чи кіт, що любить поласувати чимось смачненьким, вже кілька днів майже нічого не їсть? Можливо, настав час звернутися до лікаря-ветеринара. Хвороба домашніх улюбленців, які вже стали частиною родини, – така ж проблема, як і хвороба близької людини. Одразу постає безліч питань: як діагностувати тварину, де знайти професійного лікаря, і що зробити, щоб кіт або пес якнайшвидше одужали?

Звернутися до фахівців

Проблеми, з якими найчастіше звертаються власники тварин, різні. Це і щорічна вакцинація, і складні випадки, що потребують хірургічного втручання. «Загалом, українці стають все більш уважними до своїх домашніх улюбленців», – розповідає СЕО мережі ветклінік та партнер школи ветеринарів OptiMeal Expert Денис Тищенко. – «Головне – потрапити до професіонала, і тоді ти водиш свою тварину до цього лікаря протягом усього життя».

Знайти такого фахівця або ветклініку дійсно буває складно. «Не всі клініки достатньо обладнані для проведення обстежень. Тобто, ти можеш консультуватись в одному ветцентрі, а робити УЗД чи МРТ – в іншому говорить Денис Тищенко

Популярні новини зараз
Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Якщо ви не маєте перевіреного ветеринара, а випадок терміновий, зверніться до найближчої ветклініки. Якщо є можливість обирати, зверніть увагу на кілька ознак.

«Хороша клініка – це та, яка в період пандемії дотримується всіх необхідних заходів безпеки. Тут вас зустрічає привітний адміністратор, у приміщенні приємний запах, а персонал турботливий та небайдужий. Лікар зрозуміло пояснює діагноз та методи лікування. Ви ознайомлені з прогнозом, розумієте принцип формування рахунку за послуги і відчуваєте, що вам дійсно хочуть допомогти. Тоді це той самий фахівець», – радить Денис Тищенко.

Якщо лікар одразу пропонує приспати тварину, використовує незрозумілу термінологію або не може обґрунтувати лікування, слід порадитися з іншим фахівцем.

Де навчають ветеринарів

В Україні державне навчання лікарів для тварин потерпає від нестачі фінансування. Тому досвідчені професіонали беруть справу у свої руки. «Ми спільно з брендом суперпреміального харчування для тварин OptiMeal заснували школу OptiMeal Expert. Проєкт існує три роки. За цей час навчання у нас пройшли понад 7000 ветеринарів, заводчиків і власників зоомагазинів із Києва, Харкова, Львова та інших міст», – розповідає Денис Тищенко.

Учасники школи вивчають діагностику захворювань, особливості хірургічного лікування, зоопсихологію, методи корекції проблемної поведінки тварин, управління зообізнесом тощо.

По закінченню навчання, слухачі, які спеціалізуються на ветеринарії, отримують документи державного зразка про підвищення кваліфікації.

«Можливості вишів обмежені, а молодь не має грошей на навчання за кордоном або на платні конференції. Тому ми хочемо покращити рівень ветеринарної освіти, надихнути молодих фахівців та зростити покоління доказової ветеринарії в Україні», – пояснює Денис Тищенко.

Все як у людей

Обов’язкова частина навчання будь-якого лікаря – практика. Студенти-ветеринари школи OptiMeal Expert також її проходять. «Це, мабуть, найцікавіше для наших студентів. Вони вивчають реальні випадки захворювань, проводять УЗД чи МРТ під керівництвом досвідченого лікаря, обговорюють лікування та роблять умовне заключення пацієнту», – розповідає Денис Тищенко.

Організм тварини – не менш складний, ніж людський. Тому і лікарі-ветеринари мають бути обізнаними та досвідченими. На щастя, в України можливо знайти фахівців, які мають якісну освіту та слідкують за розвитком галузі. Саме такі ветеринари допомагають вилікувати тварину якнайшвидше і повернути здорового улюбленця щасливим господарям.