Укрзалізниця продовжує діалог з органами державної влади та наполягає на скасуванні або значному зменшенні розміру податку за землю, який з 2019 року сплачує державі у розмірі близько 4 млрд грн на рік, пише газете Сегодня.

Ці кошти компанія могла б інвестувати в оновлення залізничної інфраструктури та критично застарілого рухомого складу. Наприклад, придбати 135 купейних вагонів вітчизняного виробника – це понад 13 нових поїздів, повідомляє пресцентр УЗ.

Укрзалізниця є одним із найбільших землекористувачів України – її земельний банк становить близько 209 тис. га, при цьому 94% земель залізниці складають смуги відведення під коліями. Окрім сплати земельного податку Укрзалізниця щороку витрачає значні кошти на утримання земель у належному господарському стані, ремонт земляного полотна та його споруд, поточне утримання захисних лісонасаджень тощо.

Також підприємства залізничної галузі несуть чималі витрати на утримання прилеглих територій. На землях залізничного транспорту розташовані об‘єкти інфраструктури, що здебільшого є об‘єктами виключно державної власності, які закріплені за Укрзалізницею на праві господарського відання. Тобто Укрзалізниця платить земельний податок за об‘єкти державної власності, розташовані на державних земельних ділянках.

В Укрзалізниці пояснюють, що відповідно до законодавства компанія має сплачувати податок за всі землі, що знаходяться в її постійному користуванні. І навіть якщо з якихось причин компанія не користується тими чи іншими земельними ділянками і не отримує від цього жодних доходів, вона все одно змушена сплачувати податок, тим самим дотуючи місцеві бюджети. Як наслідок, у минулому році, коли Укрзалізницю позбавили пільги на сплату земельного податку, загальні відрахування товариства до місцевих бюджетів збільшилися до 8,9 млрд грн. У 2020 році, за очікуваними даними, компанія сплатить місцевим бюджетам майже таку ж суму податків – 8,7 млрд грн, з яких земельний податок, як і торік, становитиме 3,8 млрд грн.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Такі чималі витрати на потреби, не пов’язані з основною діяльністю, призводять до невиконання фінансового плану компанії та сповільнюють розвиток залізничної галузі й оновлення її основних фондів, зокрема, рухомого складу.

Тож позиція Укрзалізниці непохитна: кошти, сплачені компанією місцевим бюджетам як податок за землю, мають бути повернуті залізниці та направлені на фінансування пасажирських перевезень. Тим більше, що відповідно до Закону "Про залізничний транспорт", місцеві органи влади мають сплачувати Укрзалізниці компенсації за перевезення пасажирів пільгових категорій у приміському сполученні. Натомість Укрзалізниця вже багато років поспіль отримує відшкодування за ці послуги на рівні лише близько 20 %.

Нагадаємо, очільник Укрзалізниці Володимир Жмак раніше підкреслював, що для розвитку Укрзалізниці та її виведення на прибутковий рівень потрібна підтримка держави. Зокрема, зміни у податковий кодекс щодо звільнення підприємства від сплати податку на землю під залізничними коліями та акцизу на паливо стали б суттєвою фінансовою підтримкою Укрзалізниці. Ці кошти компанія може спрямувати на відновлення залізничної інфраструктури, локомотивів і вагонів.