Уряду слід залучити кредити для погашення заборгованості перед інвесторами в «зелену» енергетику. Про це заявив операційний директор Elementum Energy Олександр Подпругін.

За його словами, на даний момент уряд не просунувся у виконанні взятого згідно Меморандуму про взаєморозуміння з інвесторами в галузь ВДЕ зобов'язання з погашення до кінця поточного року 40% заборгованості перед ними.

«Ми хотіли б вірити запевненням Міністерства та інших учасників ринку, які за це відповідають, що 40% будуть погашені до кінця року. Але, на жаль, на даний момент поки немає чіткого і зрозумілого плану дій", - розповів Подпругін.

Він звернув увагу, що уряд вже має механізм для реалізації цього зобов'язання - парламент прийняв законопроект, згідно з яким держава може надати гарантії компанії «Укренерго» для взяття кредитів на погашення заборгованості перед «зеленою» генерацією. Але при цьому підкреслив, що у Кабміну залишилося мало часу для його виконання.

"Є законопроект, який дозволяє отримати кредити, погасити цю заборгованість. Але, принаймні, до нас не доходить інформація, чи є якісь просування далі. І 5 тижнів-це дійсно дуже маленький термін. Тому є сумніви,що борг буде погашений в цьому році ... шлях однозначно є. Хотілося б, щоб він був реалізований», - сказав Подпругін.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Як повідомлялося, в липні найбільші асоціації зеленої енергетики і Кабінет Міністрів підписали меморандум про взаєморозуміння, який став основою прийнятого в липні Верховною Радою закону №810-IX (набув чинності 1 серпня).

Документ передбачає зменшення "зеленого" тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС - на 7,5% з серпня 2020 року. Уряд обіцяв 100% виплату тарифу і погасити до кінця 2021 суму накопиченого боргу (22,4 млрд грн). 40% від цієї суми Гарпок повинен погасити вже в четвертому кварталі 2020-го.

Закон передбачає, що 20% виробництва зеленої електроенергії в Україні має бути сплачено з бюджету, а також борги можуть бути погашені через кредитування НЕК "Укренерго" після надання держгарантій компанії.

Станом на кінець листопада, за даними "гарантованого покупця", за серпень-вересень виплачено 100% суми, за жовтень - всього 33,6%. Одночасно зрушень в оплаті накопиченого до 1 серпня боргу (22,4 млрд грн) не спостерігається.

17 листопада Верховна Рада України підтримала законопроект №4119 "Про внесення змін у Державний бюджет на 2019", в якому, зокрема мова йде про надання державних гарантій компанії "Укренерго" для можливості залучення кредитів на поліпшення фінансового стану компанії.

Провідні асоціації ВДЕ неодноразово зверталися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із заявами, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії, не виконує зобов'язання з погашення боргів перед ними.

За даними з судових реєстрів, вже більше 50 компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП "гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 1 млрд грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати.

Представники посольств Канади, Норвегії та Литви повідомили, що відмовлятимуть інвесторів від вкладень в Україну через створену владою фінансову кризу в "зеленій" енергетиці, а також тиск на інвесторів. Інвестори з цих країн вже готуються до міжнародних арбітражів.