У нашій країні проживають сотні тисяч дітей війни - покоління, що народилося в період між 1941 - 1945 роками. Наші дідусі і бабусі з самого малого віку зазнали неймовірні випробування, які завдали їм моральний і часто фізичний збиток.

З метою підтримки особливого покоління в нашій країні була створена нова пільгова категорія - діти війни. Її представники мають право на певні преференції з боку держави, якими вони часто не можуть або не вміють скористатися.

У цій статті ми розповімо про те, які права є у дітей війни, що за виплати їм належать і як їх отримати.

Діти війни: хто входить в дану категорію

Діти війни: джерело: YouTube
Діти війни: джерело: YouTube

Згідно з офіційною позицією Міністерства соціальної політики України, визначення особливого статусу для військового покоління викликано важливістю визнання суспільного значення нелегкого життєвого шляху громадян України, чиє дитинство збіглося з роками Другої світової війни.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Їх права були закріплені на законодавчому рівні. Статус дітей війни був оформлений в Законах України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту та Про соціальний захист дітей війни.

Буквою закону визначено, що дитиною війни є громадянин України, якому на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років.

Як отримати статус дитини війни?

Діти війни: джерело: YouTube
Діти війни: джерело: YouTube

Для офіційного оформлення статусу дитини війни і отримання можливості користуватися належними можливостями потрібно піти до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або в найближчий Єдиний Центр отримання адміністративних послуг.

Оформлення можливо при пред'явленні паспорта та пенсійного посвідчення для отримання відповідного штампу.

Відзначимо, що одноразова виплата та інші грошові компенсації даної категорії громадян - не покладаються, навіть за рішенням суду, куди пенсіонери мають повне право звертатися.

Які соціальні права є у дітей війни в Україні?

Діти війни: джерело: YouTube
Діти війни: джерело: YouTube

В українському законодавстві чітко прописані основні пільги і права дітей війни, які повинні бути надані їм на першу вимогу, крім пенсії, а саме:

  • право на переважне утримання на роботі при скороченні чисельності або штату працівників;
  • використання чергової відпустки в зручний для них час;
  • одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;
  • виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи.

Як ви можете помітити самі, основні пільги вже не актуальні для дітей війни, так як в силу віку вони не можуть офіційно працювати і вести активне соціальне життя.

Однак пенсіонери все ще можуть реалізувати право на отримання знижки в 25% на комунальні послуги і скористатися позачерговим правом на оформлення земельного паю для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Крім того, діти війни користуються правом на безкоштовний проїзд в громадському транспорті всіх видів.

Також пенсіонери можуть реєструвати громадські організації та користуватися правом на відстоювання власних інтересів на державному рівні.

Деякі області відмовляють пенсіонерам у наданні даних пільг, мотивуючи нестачею грошей для оплати їх проїзду в маршрутках та інших видах транспорту, хоча держава Україна гарантує їм це.