На сьогоднішній день все більше жителів нашої країни задаються питанням про те, які пільги покладені учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і постраждалим. До законодавства України з року в рік вносяться зміни з цієї теми.

Чи покладені декретні жінкам-чорнобильцям, або пільги при вступі до вузу, а також при купівлі квартири та оплаті комунальних послуг? Чи повинні учасники ліквідації та постраждалі платити земельний податок? Чи скасувала Україна митні пільги? Чи покладені пільги з прибуткового податку? - Дана стаття максимально доступно відповість на актуальні питання про права та пільги для чорнобильців.

Які компенсації та пільги покладені постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи

Пільги чорнобильцям 2021 в Україні
Пільги чорнобильцям 2021 в Україні: фото Facebook

Відповідно до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" особам, віднесеним до категорії 1, 2 та 3 надаються, зокрема, такі гарантовані державою пільги:

  • право на довічне фізичне та соціально-психологічне відновлення;
  • переважне право залишення на роботі при скороченні штату працівників, а також на працевлаштування. А при звільненні чорнобильцям належить виплачувати допомогу в розмірі трикратної середньомісячної зарплати.
  • виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу;
  • виплата допомоги працюючим інвалідам по тимчасовій непрацездатності до 4 місяців поспіль або до 5 місяців у календарному році;
  • пільги на комунальні послуги: 50% знижка плати за користування житлом, при сплаті комунальних послуг (газу, електроенергії та теплової енергії, водопостачання, водовідведення тощо). З 2019 року почалася монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг.
  • позачергове безоплатне забезпечення автомобілем осіб з інвалідністю I групи незалежно від наявності медичних показань та осіб з інвалідністю II групи за наявності медичних показань.
  • пільги зі сплати податків, зборів, мит та інших платежів до бюджету відповідно до Податкового та митного законодавства;
  • безкоштовний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, залізничним або водним транспортом з правом першочергового придбання квитків;
  • використання чергової відпустки у зручний для них час, а також отримання додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком 14 робочих днів у році;
  • першочергове придбання промислових товарів підвищеного попиту, в тому числі легкового автомобіля, мотоцикла, моторного човна, телевізора, холодильника, меблів, пральної машини, пилососа в порядку;
  • податкова соціальна пільга в розмірі, що дорівнює 150% суми базової пільги;
  • пільги при розмитненні авто (на початку поточного року стало відомо, що Верховна Рада дозволить чорнобильцям не платити за розмитнення автомобілів).

Остання пільга важлива з тієї причини, що РОЗМИТНЕННЯ з усіма зборами і податками обходиться досить дорого.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Пільги чорнобильцям 2021 в Україні
Пільги чорнобильцям 2021 в Україні: фото Facebook

Скасування або обмеження тієї чи іншої пільги повинні компенсуватися рівноцінними гарантіями. А за "невикористання" низки соціальних пільг покладено грошові компенсації.

Зона відселення - це території за межами зони відчуження, на яких зафіксовано високе радіоактивне забруднення ґрунтів. У зоні забезпечується обов'язковий регулярний медичний контроль за станом здоров'я населення і здійснюються захисні заходи.

Що стосується того, куди звертатися, якщо ви дізналися про належні вам пільги, для цього в кожній області створені спеціальні органи соціального захисту. Наприклад, для отримання пільг по комуналці, надається черговий пакет документів, квитанції про сплату комунальних послуг і показання приладів обліку газу, електроенергії та води (лічильників).

У 2020 році щомісячні пенсії чорнобильцям зросли

Наприкінці 2014 року влада скасувала більшість соціальних гарантій ліквідаторам аварії на ЧАЕС, що стало для них вкрай неприємним сюрпризом. Чорнобильці-ліквідатори ходили по судах і неодноразово мітингували за повернення пільг.

Пільги чорнобильцям 2021 в Україні
Пільги чорнобильцям 2021 в Україні, скріншот: Youtube

У 2018 році надійшли новини про те, що пільги хочуть повернути не тільки чорнобильцям, але також дітям, батькам і вдовам постраждалих. Вже в 2019-му стало відомо, що пільги учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС все ж повернули.

За рішенням Міністерства соціальної політики України з початку 2020 року держава підвищила розмір пенсій чорнобильцям.

У відомстві Міністерства юстиції оприлюднили конкретні суми і терміни підвищення пенсій ліквідаторам цього техногенного лиха, що відносяться до 1, 2 і 3-ї категорій інвалідності.

З 1 січня особи з інвалідністю I групи отримуватимуть 2948,4 гривень, з липня — 3081,6 гривень, а з грудня — 3184,2 гривень.

Також у січні 2020 року особам з інвалідністю II групи виплатили 2620,8 гривень. З 1 липня соціальні виплати зросли на 100 гривень, а в грудні ще на 90 гривень — до 2830,4 гривень.

Інваліди III групи з початку 2020 року стали отримувати по 2375,1 гривень. У липні — 2482,4 гривень, а в грудні-2565,05 гривень.

Пільги чорнобильцям 2021 в Україні
Пільги чорнобильцям 2021 в Україні: фото Facebook

Таким чином, у 2020 році дана категорія населення гарантовано отримала близько 200 додаткових гривень до своїх попередніх виплат порівняно з минулим роком.

Крім того, держава направила 155 млн грн на відшкодування витрат на харчування чорнобильцям першої та другої категорії в період карантину.

У частині пільг з транспортного податку ніякі нововведення передбачені не були.

Процедура заміни посвідчень у 2021 році

Пільги чорнобильцям 2021 в Україні
Пільги чорнобильцям 2021 в Україні, скріншот: Youtube

У 2021 році всім чорнобильцям-ліквідаторам і постраждалим поміняють посвідчення.

Кабінет міністрів продовжив до 1 січня 2021 року процедуру заміни посвідчень особам, які постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС та іншим категоріям громадян. Відповідна постанова опублікована на урядовому порталі.

Документ Кабміну вносить зміни до постанови №551 від 11 Липня 2018 р.

"Внести зміну до пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 11 Липня 2018 року №551 "Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян", замінивши в чверть абзаці цифри " 2020 "цифрами " 2021", - йдеться в постанові.

Пільги чорнобильцям 2021 в Україні
Пільги чорнобильцям 2021 в Україні: фото Facebook

Посвідчення повинні поміняти наступним особам:

  • постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1);
  • учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорії 2 та 3);
  • потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2) з числа постраждалих від радіаційного опромінення за інших обставин не з власної вини.

Заміна посвідчень проводиться у зв'язку з затвердженням їх нового зразка. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним адміністраціям, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям уряд доручив провести заміну до 1 січня 2021 року.

Пенсійна реформа: індексація пенсій для чорнобильців у 2021 році в Україні

Пільги чорнобильцям 2021 в Україні
Пільги чорнобильцям 2021 в Україні, скріншот: Youtube

У 2020 році індексація пенсій у зв'язку зі збільшенням показника середньої заробітної плати була проведена з 1 травня.

Індексація торкнулася чорнобильців, які отримують пенсію в розмірі відшкодування фактичних збитків.

Один із законопроектів, запропонованих Міністерством соціальної політики, встановлює дату щорічної індексації пенсій-1 березня 2021 року.