Шахраї в Україні вже почали заробляти на коронавірусі. У поліції розповіли, яких дзвінків варто побоюватися і кого за жодних обставин не потрібно пускати у квартиру.

Читайте Знай в Google News!

Як пише "Ria-M", зловмисники обіцяють гроші нібито від держави на оплату комунальних послуг, медичні послуги, виплату у зв'язку із зараженням коронавірусом та інші потреби, причини вибирають індивідуально.

телефонні аферисти
телефонні аферисти

Шахрайська схема працює наступним чином: аферисти надсилають жертвам смс-повідомлення про компенсацію і направляють на шахрайський сервіс. Далі на екрані з'являється інформація, що користувачеві призначена певна сума компенсації, наприклад 50 тисяч гривень, суми завжди вказують великі, щоб людина хотіла продовжувати далі.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У підсумку на екрані з'являється повідомлення, що для того, щоб отримати гроші, необхідно сплатити незначну комісію у розмірі 100-200 гривень. Інколи після зняття комісії просять сплатити кошти за формування рахунку, верифікацію та інші фальшиві послуги.

Крім того, на тлі епідемії розвелося чимало аферистів, що пропонують свої "чудодійні" препарати і засоби, які нібито захищають, а іноді і вбивають коронавірус. Вони намагаються проникнути в квартиру і продати звичайне плацебо. Літнім людям, аферисти пропонують пройти перевірки і зробити щеплення від коронавірусу, представляючись співробітниками медустанов або Червоного Хреста.

Водночас в інтернеті з'явилося багато оголошень про роздачу тестів, за ними ж ховаються представники мережевих компаній, що поширюють БАДи або засоби гігієни.

А ще оборотів набирає стара схема, на кшталт: "Алло! Ваш син (дочка, онук, зять, мати тощо) захворіли і терміново відправлені на обсервацію!". Далі ж просять перерахувати гроші на введення якоїсь дорогої вакцини. Також просять надати матеріальну допомогу на лікування хворим коронавірусом. Всі подібні прохання потрібно ретельно перевіряти.

Телефонні шахраї, фото: кадр з відео
Телефонні шахраї, фото: кадр з відео

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Олена Зеленська розповіла про домашнє насильство: "Сама винна, говорила зайве"

Як повідомляв портал "Знай.ua", Олена Зеленська попередила українців про небезпеку, справа не в хворобах: "Може трапитися з кожним"

Також "Знай.ua" писав, Лазебна пояснила, що буде з пенсіонерами і пільговиками на час карантину: "Локдаун соціального захисту". Марина Лазебна розповіла про фінансування незахищених верств населення під час карантину