Компанія Wog запускає наступний проект на базі власної ЕКО-платформи «До природи з добром»: переробку кавової гущі на сучасне органічне добриво – біогумус.

Партнером цієї ініціативи від Wog стала луцька компанія «Пастернак», що з 2017 року виробляє біодобрива на власній базі. Тепер вся кавова гуща, яка залишиться від приготування кави на п’яти АЗК в Луцьку, буде спрямовуватися на підприємство «Пастернак».

«В Україні наразі існує велика проблема з утилізацією органічних відходів – їх заборонено вивозити на смітники, але цією забороною нехтують майже усюди. Ані держава, ані місцеве самоврядування не можуть запропонувати дієвого способу утилізації органіки, при тому, що екологічна ситуація всієї країни щодня стає дедалі важчою. Саме тому ми запустили проект з утилізації кавової гущі. Наразі для переробки на біогумус ми збираємо відпрацьовану кавову гущу на п’яти АЗК у Луцьку. Згодом плануємо географічно розширити цей проект», - говорить куратор ЕКО-платформи Wog та директорка з комунікацій Олена Осипчук.

Одним з ефективних рішень застосування відпрацьованої кавової гущі є його переробка на біогумус з використанням Каліфорнійських черв’яків. Вони переробляють зіпсовані овочі та фрукти, залишки готової їжі, скошену траву та опале листя, картон, паперовий посуд і ще багато іншого – всі ті відходи, що при неправильній утилізації створюють екологічну катастрофу. Для харчування Каліфорнійського черв’яка в основну суміш додають до 10% кавової гущі. За рік усього 2000 черв’яків переробляють в середньому 1 тонну відходів, в результаті чого утворюється 500 л біогумусу.

«На жаль, сьогодні фермери найчастіше використовують мінеральні добрива та підживки, що негативно впливають на здоров’я людини та руйнують родючість грунту. Проте, коли кількість органічних добрив – у тому числі й біогумусу, – на ринку добрив зросте, ціна його зрівняється з ціною мінеральних добрив. Що, в свою чергу, призведе до його популяризації, в результаті чого овочі, фрукти та ягоди стануть дійсно екологічно чистими продуктами, а земля збереже свою родючість», – коментує важливість цієї ініціативи директор компанії «Пастернак» Сергій Рижков.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Біогумус – це висококонцентроване біодобриво, яке містить в своєму складі унікальний комплекс ґрунтових мікроорганізмів, вітаміни та біологічно активні ферменти, які стимулюють ріст і розвиток рослин. Його використовують для підживлення квітів, фруктових дерев, овочів і газонів, збільшуючи урожайність сільгоспземель на 30-40%.

Нагадаємо, раніше Wog в рамках ЕКО-платформи «До природи з добром» запустив два проекти. Спільно з українською ЕКО-компанією Blue Ocean Solutions розпочата переробка кавової гущі на ЕКО-підстаканники, а також мережа відмовилася від використання пластикових соломинок для напоїв – компанія пропонує їх екологічний аналог. Крім того, на 34 столичних АЗК Wog встановлено баки для роздільного збору побутових відходів. Це перший етап проектів. В планах компанії – розширення географії проектів на заправках по всій країні.