В Україну разом з вівторком, 1 грудня, прийшла зима. За вікном українців десь дощ, а десь сонце. Однак синоптики квапляться порадувати, що на нашу країну насувається два фронти, один з Сибіру, а інший - з Балканського півострова.
Читайте Знай в Google News!
Експерти обіцяють українцям м'який грудень, де буде і сонце, і мінусова температура. Про це стало відомо завдяки повідомленню співробітника Харківського регіонального центру гідрометеорології Ігоря Кибальчича в мережі Facebook.

Сніг, фото: Unian
Сніг, фото: Unian

"Враховуючи останні розрахунки прогностичних моделей, в грудні очікується суттєва перебудова атмосферної циркуляції в Атлантико-Європейському секторі, в тому числі і над Україною. Внаслідок посилення холодного Сибірського антициклону і його розростання по території, відбудеться поступове зниження температури на більшій частині України, а особливо в східних областях, де перший календарний місяць зими найімовірніше стане по-справжньому зимовим з середньомісячною температурою нижче норми на 1 - 3 °С. В західних областях навпаки - за рахунок переважання південних і південно-східних потоків, буде відбуватися винос тепла з Балканського півострова, тому температурний фон в регіоні буде на 1 - 3 °C вище кліматичних показників.

Публікація Ігоря Кибальчича, скріншот: Facebook
Публікація Ігоря Кибальчича, скріншот: Facebook

Кількість опадів на більшій частині України, за винятком західних і південних областей очікується нижче норми на 10-50% за рахунок домінування антициклонічної форми циркуляцій.
Слід зазначити також, що індекс Арктичного коливання очікується в грудні негативним, що означає ослаблення західного переносу і посилення антициклонального поля над Північною Євразією.
Відомо, якщо тиск між Скандинавією і Шпіцбергеном зростає, то індекс коливання йде в мінус. Зараз відбувається саме така ситуація. А це є індикатором сигналом холодного грудня в Східній Європі",- повідомляє експерт.
Варто також нагадати нашим читачам, що у вівторок, 1 грудня, майже по всій Україні очікується сонячна погода. При цьому на півдні і в центрі країни можливий мокрий сніг і сильний вітер. Синоптик Наталка Діденко на своїй Facebook-сторінці повідомила, що атмосферний фронт викличе дощ і мокрий сніг від Чернігівщини до Одеської та Миколаївської областей. Фронт торкнеться також Вінницької та Київської області.
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше