У цій статті мова піде про те, як правильно святкують єврейське свято Ханука сьогодні. Дізнайтеся також, що воно означає, коли відзначається та що уособлює? Яка дата початку і закінчення у 2020 році? Скільки днів триватиме? І як проходить це свято у Ізраїлі? Читайте також про єврейські обряди й прикмети.

Коротка історія свята

Це єврейське свято уособлює освячення, оновлення. Воно символізує світло, його перемогу над темрявою. І відзначається на честь події торжества й тріумфу щирості, праведності, чистоти над завоюванням, пристосовництвом, матеріалізмом.

Якщо взяти католицьке Різдво та Ханука, то говорити про їх схожість не варто. Дати святкування цих двох свят інколи бувають близькі. Однак вони не мають один до одного ніякого відношення.

На іудейські свята євреї говорять один одному таке традиційне побажання: «Хаг самеах!» Такими словами можна вітати знайомих дітей або дорослих іудеїв. А щоб ви зрозуміли, у чому суть єврейського свята, ми пропонуємо урок із історії.

Спробуємо представити вам її коротко та ясно. Хоча реальна історія цього світлого свята, яку сьогодні іудеї розповідають своїм дітям, дійсно непроста. Отже, давним-давно у стінах Єрусалиму стояв храм.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки
Показати ще

Священики запалили в ньому золотий світильник. Однак греки завоювали землю Ізраїлю до самого Єрусалима та зруйнували храм. Царем у греків був Антіох, що не терпів євреїв. Він послав солдатів завоювати Єрусалим у обладунках та залізному шоломі, з мечами та щитами у руках на бойових слонах, які топтали усе на своєму шляху.

Дійшли й до святого храму на Храмовій горі. Слони затоптали його двір. Грецькі воїни взяли із храму золотий світильник і усі інші святині. А також глиняний посуд, повний оливкової олії для світильника, який розбили.

У центрі храму греки спорудили статую бога, а злий Антіох оголосив, що відтепер євреї будуть греками. Він заборонив їм обрізання, вивчати Тору, дотримуватися Шаббату та молитися своєму Богові. У іншому випадку повинна слідувати кара.

Коли грецький емісар встановив їх статую у центрі одного єврейського села, то закликав усіх жителів зібратися, щоб почути нові закони й обмеження. Однак священик Матітьяху повстав проти нових правил.

Будучи людиною у віці, він не захотів прогинатися перед ворогом. І приймати нові статути. Він убив посланника, збив статую та розбив її, заявивши, що вони не будуть слухати голос злого царя й не стануть греками.

Євреям запропонував сховатися у печерах, де вони будуть таємно вивчати Тору, а також навчаться боротися. Так і зробили. Люди продовжували дотримуватися своїх єврейських звичаїв. Коли Матітьяху (Маттафія) відчув, що вмирає, то зібрав усіх і передав естафету своєму третьому синові, Іуді Маккавеї.

Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels
Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels

Розсерджений Антіох посилав усе більше й більше воїнів. Іуда Маккавей взяв на себе відповідальність. І сказав євреям, що прийшов час війни. Незрозуміло яким чином, але єврейська нечисленна армія перемогла озброєних до зубів греків.

Адже у печері з ними щодня була молитва. І, перебуваючи на рідній землі мов би в ув'язненні, вони постійно благали Бога про допомогу. І хоча їх було небагато, їм вдалося перемогти греків, вигнати ворога із рідної землі.

Після перемоги іудеї пішли до Єрусалимського храму, щоб очиститися самим та очистити його. Натомість вони побачили зруйноване безлюдне місце. Засмучений народ звів храм заново. На відкритті усі євреї були у святковому одязі. Хотіли запалити лампу, але не було глечика із оливковою олією.

Після пошуків один єврей знайшов невелику посудину. Було видно, що олії в ній вистачить лише на один день освітлення. Іудеї зраділи, почали запалювати свічки та святкувати. Вранці Іуда Маккавей повернувся до храм і виявив, що сталося диво - олія продовжувала горіти.

Коли настає Ханука, закінчується, як святкується?

Так з'явилося нове свято. Із огляду на те, що це олія горіла цілих 8 днів, святкування освячення храму тривало усі ці дні. Саме тому й сьогодні його також відзначають 8 днів. Це світле єврейське свято особливо люблять діти.

Вони чекають на нього, як на справжнє диво. Щорічно дати святкування різні. У 2020 році свято починається ввечері 10 грудня та закінчується ввечері 18 грудня. У 2019 воно починався ввечері 22 грудня і закінчувався ввечері 30 грудня.

Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels
Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels

Це свято не характерне для січня чи лютого. А тільки першого зимового місяця, грудня. Інколи приходиться на останній осінній місяць листопад. Адже свято починається 25 кислева - це 3-й місяць за єврейським календарем. За Торі приходиться на 9-й.

Літні євреї пам'ятають давній звичай запалювати свічки. І передають цю традицію із покоління у покоління. Вони люблять розповідати історію виникнення свята своїм дітям, онукам.

Залежно від івритського діалекту вираз «хануке гелт» або «хонеке гелт» викликає посмішку на обличчях бабусь-дідусів іудеїв. Адже вони досі пам'ятають, як у дитинстві з радістю та нетерпінням чекали цього чудового свята, щоб отримати подарунки і кишенькові гроші.

Діти ходили по всім єврейським домівкам. Їм роздавали частування та гроші. Збереглася ця традиція досі. І сьогодні єврейським дітям у пам'ять про історію тих минулих днів дивного явища також прийнято роздавати подарунки та частування.

До речі, у хасидських оселях прийнято обдаровувати монетками не тільки дітей, а й дорослих хасидів-гостей, що відвідали будинок у ці святкові ханукальні дні. Адже юдеї впевнені, що ці монети здатні допомогти у досягненні успіхів та фінансового благополуччя.

Цікава традиція на Хануку пригощати їстівними монетами. Вони можуть бути шоколадними або випеченим, як солодка випічка. І сьогодні євреї підтримують свою багатовікову традицію.

Як сучасні подарунки дітям дарують пазли, конструктори, м'ячі, іграшки або те, про що дитина мріє. Дітям старшого віку прийнято дарувати релігійну книгу, ханукію - світильник, який запалюють протягом 8 днів у це свято або древній ізраїльський символ - зірку Давида.

Поки горять ханукальні свічки, єврейським дітям розповідають повчальну історію. Наступ дива знаменується запалюванням першої свічки. На другий день запалюють другу і т.д. протягом усіх 8-ми днів свята.

Збереглася давня традиція запалювати ці свічки зліва направо, тому що у давнину було прийнято вивішувати ханукії з лівого боку від вхідних дверей, навпроти мезузи. Цим єврейський народ нагадував світу про диво Ханука.

Ритуал із запалювання 8-ми свічок проводять у кожній єврейській оселі незалежно від достатку та віку людей, що проживають у ньому. А у синагогах у цей період звучить молитва подяки Галель. У дитячих садках та школах проходять святкові ранки.

Які народні прикмети, обряди дійшли до наших днів?

У євреїв прийнято у ці дні їсти різноманітні святкові страви: готувати пиріг із сиром, який буде смачним, навіть якщо вже охолов. Подавати пончики суфганійот, ханукальну їжу латкес, рублену яловичу печінку, юшку із червоної сочевиці, фалафель - смажені у олії кульки із нуту.

Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, скрін -  YouTube
Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, скрін - YouTube

Споживання калорій у ізраїльтян збільшує у цей період у рази. Адже головним символом свята ізраїльтян є саме ханукальний пончик. І як тут у святкові дні встояти від спокуси з'їсти пишні пампушки із різноманітними начинками: згущеним молоком, горіховим кремом, варенням, глазур'ю, сиром тощо?

Просто неможливо відмовитися від таких смачних ласощів. А ще ізраїльтяни куштують фрукти та усілякі солодощі, п'ють вино, гуляють, веселяться. Святковий дизайн столу для Хануки можна організувати за допомогою великої місткості для пиття, яку варто поставити посередині столу.

Пекарні, у яких випікають пончики, продають понад 10 тисяч суфганійот на день. У світле свято дива й подвигу випікають не тільки звичайні круглі пончики, а й диряві, як бублики. А тісто готують для них таке ж, як на пончики.

Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, скрін -  YouTube
Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, скрін - YouTube

Вони вважаються більш правильними, тому що символізують дірки у стіні, які зробили грецькі воїни, які зруйнували храм. Але усе ж таки найчастіше у Ізраїлі випікають і пригощаються саме пончиками суфганійот - круглими, без дірки посередині. Вважається: як пончик просочений олією, так і усі ханукальні дні.

А щоб у оселях відбувалися світлі добрі дива, потрібно взяти велику ємність, наповнити її гарячим сидром. І поставити у центр святкового столу. Додати палички кориці, гвоздику й шматочки яблука. У підсумку вийде зимовий заспокійливий напій.

Незважаючи на те, що у денний час святкового періоду Хануки більшість дорослих працюють, а потім виконують свої домашні повсякденні обов'язки, вони все одно знаходять час і для танцю, і для пісні та загальних веселощів.

Влаштовуються усілякі розважальні святкові заходи. А жінок загалі не прийнято навантажувати роботою у ці дні. Жіноча праця у свято вважається символом неповаги до Всевишнього.

Усі 8 днів вважаються щасливими, радісними, що знаменують прекрасну подію - звільнення народу від гніту. Тож у євреїв прийнято веселитися, ходити один до одного у гості, влаштовувати конкурси, грати, проводити час весело та цікаво, бути на позитиві.

Фото

Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels
Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels

Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels
Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels

Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels
Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels

Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels
Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels

Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels
Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels

Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels
Ханука 2020: прикмети, обряди, традиції, фото - Рexels

Відео