Український парламент прийняв проєкт закону Про внесення змін до деяких законодавчих актів про забезпечення рівних можливостей матері і батька по догляду за дитиною. Іншими словами - в Україні з'явиться нова відпустка і декрет для чоловіків.

Читайте Знай в Google News!

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.

Декретна відпустка, скріншот відео
Декретна відпустка, скріншот відео

Так, Законопроєктом в Кодексі законів про працю України встановлюється, що одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів надається працівникам, а саме: чоловікові, дружина якого народила дитину; батькові дитини у разі, якщо він не перебуває в зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, але які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки; бабусі або дідусеві, або іншому повнолітньому родичеві дитини, яка фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір'ю (батьком).

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима
Показати ще

Відпустка при народженні дитини надається тільки одній з цих осіб. За бажанням матері або батька дитини їй (йому) надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку з виплатою за ці періоди допомоги згідно із законодавством.

Тати у декреті, скріншот: YouTube
Тати у декреті, скріншот: YouTube

Підприємства, установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати одному з батьків дитини частково оплачувану відпустку і відпустку без збереження заробітної плати по догляду за дитиною більшої тривалості.

Відпустка по догляду за дитиною може бути використано повністю або по частинах також бабусею, дідусем або іншими родичами дитини, які фактично доглядають за ним, або особою, яка усиновила або взяла під опіку дитину, одним з прийомних батьків та батьків-вихователів.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, виплати дітям війни у 2020 році в Україні: суми та порядок оформлення.

Як повідомляв Знай.uа, пільги багатодітним сім'ям в Україні: як отримати.

Знай.uа писав, українка пережила пекло заради заробітку - "Їла в церкві, а гроші висилала додому".