Багато з жителів сучасної України багато разів чули про Хануки, але мало хто з тих, хто не належить до єврейської спільноти, може розповісти про історію та традиції цього великого дня.

У цій статті ми в доступній і веселій формі розповімо, про те, що таке Ханука, від куди вона сталася і які традиції має.

Дата Хануки: коли святкується?

Ханука: джерело: YouTube
Ханука: джерело: YouTube

Свято Хануки не має чіткої дати, так як прив'язане до мінливого місячного календаря. Подія відзначається щорічно в кінці листопада - на початку грудня.

Відзначимо, що Ханука триває календарний тиждень. Так в 2020 році свято триватиме з вечора 10 грудня до вечора 18 грудня.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

В іудейських книгах зазначено, що традиційно Хануку починають святкувати на 25-й день кислева, який випадає на листопад або грудень.

Історія Хануки: що означає свято?

Ханука: джерело: YouTube
Ханука: джерело: YouTube

Ханука - одне з головних свят єврейського народу і є одним з найбільш важливих подій в житті кожного іудея. Свято також називають Днем Восьми свічок або Святом вогнів.

Свій початок свято отримало ще в першому тисячолітті. В ті часи територія сучасного Ізраїлю перебувала під владою греків, які визнавали інші вірування і дозволяли іудеям справляти свої релігійні обряди.

Але після того як до влади в Юдеї прийшов Антіох IV Епіфан (175-164) для євреїв почалися важкі часи. Володар ненавидів іудаїзм і хотів будь-якими шляхами нав'язати євреям свою релігію - віру в богів-олімпійців.

Цар заборонив євреям читати і вчити тору, а також дотримуватися своїх давніх звичаїв. Цар навіть заборонив єврейську мову і інші місцеві звичаї і намагався зробити з іудеїв подобу стародавніх греків.

У 170 році сталася важлива історична подія - розграбування головного іудейського храму в Єрусалимі. Після руйнування святині на час зупинилося серце іудаїзму - припинили жертвопринесення, молитви, а сотні тисяч євреїв залишилися без свого символу віри.

Цього злочину євреї не пробачили грекам і почали проти них повстання і війну, яке закінчилося перемогою над грецьким монархом, який отримав свою владу в якості одного із спадкоємців Олександра Македонського.

Після перемоги, євреї змогли відновити свій храм, очистити його після наруги, принести нову начиння і відновити один з головних релігійних звичаїв - запалювання менори. Саме так називають традиційний єврейський храмовий семисвічник, який був головним священним предметом начиння в храмі Єрусалиму.

Євреї точно знають день відновлення храму і запалювання в ньому вогню - 25 кисельова. З тих пір всі іудеї шанують цей день і святкують своє свято, відзначення якого починається з урочистого запалення сімейної менори.

Є легегда що в день 25 кисельова відбулося чудо. Так, зайшовши в храм євреї побачили, що греки обставили його статуями своїх богів. Іудеї захотіли звільнити храм від скверни і спробували спалити ідолів, але не знайшли в храмі достатньої кількості масла, яке залишилося лише в одній посудині.

Скориставшись маслом для того, щоб запалити менору, іудеї з подивом спостерігали, як вона горить наступні вісім днів, зрозумівши, що бачать перед собою божественне диво.

Традиції на Хануку

Ханука: джерело: YouTube
Ханука: джерело: YouTube

Головний символ свята - менора. Саме вона і є центром свята, а її запалення - головною традицією всієї Хануки.

На згадку про події тисячолітньої давності євреї запалюють ханукію, яка складається з восьми підсвічників, розташованих на одному рівні. Є у підсвічника центр - шамаш, який і використовується для того, щоб запалити інші вісім свічок.

Головним обов'язком кожного чоловіка в домі і в особливості, - глави сімейства, запалити ханукію відразу ж після того, як на небі з'явиться перша зірка.

Відзначимо, що свічники запалюються не одночасно, а в суворій послідовності. У перший день запалюють одну свічку, у другій - другу і так далі. У всі вісім свічок ханукія горить лише в останній вечір свята. При цьому, свічки запалюють в строгому порядку - від найдальшої від вхідних дверей - до останньої. І головне, молитва - це те, що супроводжує іудея на Хануку.

Відзначимо, що ханукію ставлять виключно від підвіконня, що має захистити будинок і сім'ю від темряви і напастей.

Кожен єврей розрізняє ханукію і менору, які вкрай схожі, але мають кардинально різне значення і призначення. Менора має лише сім свічників і може використовуватися в якості світильника, а ханукія - ритуальний предмет з вісьмома підсвічниками, який дістається і застосовується раз на рік - на Хануку.

Що потрібно робити на Хануку?

Ханука: джерело: YouTube
Ханука: джерело: YouTube

Ханука - найвеселіше свято єврейського народу. Головне в святковий тиждень - добре тобі і смачно поїсти.

У всіх єврейських будинках влаштовуються свята, застілля, грає музика і розливається випивка. На стіл прийнято подавати жирні страви, які щедро присмачені олією: тушковане і смажене м'ясо, салати, пиріжки, десерти і багато іншого. На честь чудес Всевишнього євреї моляться і співають ритуальні пісні.

На Хануку діти не ходять до школи, а батьки - на роботу. Цей тиждень повністю присвячений відпочинку, веселощам і спілкуванню з рідними та близькими.

У ці дні можна працювати деяким категоріям людей і те, лише після того як їм дозволить це зробити синагога.

На свято прийнято дарувати багато подарунків дітям. При цьому, малюки отримують свої подарунки кожен день Хануки - від дрібних презентів в перші дні до великих презентів до фіналу святкового тижня.

З давніх часів євреї грають на свято в особливу гру - дрейдл. Сім'ї крутять невеликий предмет, схожий з дзигою з чотирма сторонами, на кожній з яких намальовані букви алфавіту. У минулі роки саме таким чином вчили єврейський алфавіт, які в минулі роки був часто заборонений.

Звичайно ж, іудеї в наші дні висилають один одному привітання, спеціальні фотографії до свята, їдять і пересилають один одному святкові пончики та інші частування. Дітей водять гуляти в парки в зони відпочинку, благо сьогодні Одеса, Вінниця, Львів чи будь-які інші міста привітно ставляться до іудейській громади. У Києві можна відвідати і пам'ятники жертва Голокосту, що допоможе нагадати дітям про важку долю їхнього народу.