Незважаючи на масштабні заяви представників українського Парламенту про відновлення кримінальної відповідальності за неправдиве електронне декларування, презентацію дієвих заходів з модернізації епідеміологічного і санітарного захисту, перший пленарний день після 2-тижневої "карантинної перерви пройшов досить скромно і поки у списку найвагоміших розглянутих народними депутатами питань не вдалося побачити. Та все та все ж, не обійшлося і без затвердження сучасних оновлень Кодексу законів про працю та Закону України "Про відпустки" – за кілька місяців ці норми вступлять в силу, що дозволить чоловікам брати повноцінну батьківську відпустку по догляду за дитиною. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Прогулянка з дітьми
Прогулянка з дітьми (фото pixabay)

Претендентами на "релакс" можуть стати різні члени родиин: на черзі – купа законодавчих актів

Як відмічають ініціатори Законопроекту №3695 "про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною", головною його метою є допомога українським чоловікам.

"Дана програма – з пакету ініціатив "Партнерства Біорріц", ініційованого Першою леді. Законопроект, що міжфракційну партій з близько 90 депутатами різних фракцій, стосується можливості для батька бути на рівні з матір'ю у вихованні, догляді за дітьми", - зазначає голова підкомітету з питань дотримання Україною міжнародних зобов'язань у сфері захисту прав людини та гендерної політики Марина Бардіна, що є однією з організаторів.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Прикорм для дитини, фото: pixabay.com
Прикорм для дитини, фото: pixabay.com

Одним з найголовніших "бонусів" є узаконена можливість отримати відпустку по догляду за дитиною до 3 років.

"Сьогодні у Законодавстві право на батьківство є похідним від права матері – ми ж хочемо врівноважити права батька і матері у догляді за дитиною. Цим законопроектом ми пропонуємо: перше – це внести додаткову відпустку при народженні дитини, якою може скористатися батько, тривалістю до 2 тижнів. Так само додаткова відпустка має бути передбачатися для чоловіків із багатодітних родин чи родин, де є діти з інвалідністю", - наголосила в ході виступу нардеп Марина Бардіна.

До того ж, нам вдалося знайти ще цікаві умови, про які чомусь ніхто під час обговорення законопроекту не повідомляв.

Аби реалізувати усі ці оновлення, потрібно буде внести зміни до цілої низки законодавчих актів України:

  • У Кодексі законів про працю "України кінцеві положення" (Відомості Верховної Ради УРСР, 1971, додаток до № 50, ст. 375,);
  • У Законі України "Про відпустки" (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1997, № 2, ст. 4).

В результаті постанова була прийнята за основу – "за" проголосував 301 депутат.

Офіс президента завалюють петиціями: люди вимагають підвищення

У той час, як в Парламенті розглядається питання прав на виховання дитини, Офіційне інтернет-представництво Президента України практично засипають все новими і петиціями із проханням покращити ту чи іншу сферу життя маленьких українців.

Лідером у переліку існуючих нині кричущих проблем є звернення щодо критично маленького розміру виплат.

"Пакунок малюка" - фото з Фейсбуку Федерації роботодавців України
"Пакунок малюка" - фото з Фейсбуку Федерації роботодавців України

Автор однієї з останніх таких – петиції №22/108896 пише, що ця сума давно не збільшується і просить підвищення виплат на дітей у 2021 році.

А от ініціатор іншої, днями оприлюдненої, петиції №22/107758, більш емоційна – жінка детально описує умови життя, чи скоріше виживання, у яких роками вимушені жити її подруги.

Ще частина розміщених звернень спрямована на сприяння більш жорсткого "фільтру" дитячого контенту та вирішення низки питань із ЗНО.

Чи відреагує влада на прохання українців та подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.