Ханука, також відома як свято вогнів, вважається одним з найважливіших свят в єврейському календарі. Свято знаменує диво, яке відбулося в Єрусалимському храмі під час повстання євреїв проти греків в період правління Антіоха IV.

У 2020 році Ханука починається 10 грудня і закінчується 18 грудня. Щорічний Єврейський календар є місячно-сонячним, за рахунок чого кожна календарна дата припадає не тільки на один і той же сезон року, але і на одну і ту ж місячну фазу. Згідно з цим календарем, новий день починається із заходу сонця, в зв'язку з чим початок свят в іудаїзмі припадає на вечір.

Трохи історії

Ханука 2020
Ханука 2020, фото з Facebook

Свято може мати подвійне значення: релігійне і патріотичне. Це пов'язано як з мужнім повстанням Маккавеїв, так і з традицією чуда, завдяки якій стало можливим здійснювати релігійні обряди, які мали надзвичайно важливе значення для єврейської громади.

Ханука — це свято, яке тісно пов'язаний з історією єврейського народу. Його походження сходить до 25-го числа місяця Кіслев 165 року до н.е.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

У той час Ізраїль був завойованим державою, яке входило до складу земель імперії Олександра Македонського. Усередині імперії підкореним народам було дозволено сповідувати свою релігію і культивувати свої місцеві традиції, але ця ситуація повністю змінилася після смерті Македонського в 320 році до н.е. Імперія була розділена, і влада над Іудеєю перейшла до грецької династії Селевкідів. Сирійська династія, якою правив цар Антіох, нав'язала народу Ізраїлю як еллінську культуру, так і грецьку політеїстичну релігію. Під особливим забороною був єврейський монотеїзм, згідно з яким існує один невидимий абстрактний бог — повна протилежність грецькому політеїзму з безліччю богів, що приймають форму красивих людей або тварин. Греки заборонили євреям здійснювати традиційні ритуали, наприклад, обрізання хлопчиків (за це загрожувала публічна страта), володіння Торою. І, нарешті, в 167 році до н.е. був виданий указ про перетворення Єрусалимського храму в місце поклоніння Зевсу.

Ханука 2020
Ханука 2020, фото з Facebook

Осквернення храму так вплинуло на євреїв, що вони підняли семирічне повстання проти греків під проводом священика Матіаса. Коли після смерті Матіаса повстання очолив його син Юда Маккавей. Заколотників назвали Маккавеями. Нарешті, у 165 році до н. євреям вдалося вигнати греків з Юдеї, а повстання закінчилося здобуттям незалежності Маккавейським державою в 142 році до н.е. ця історія описана в Книзі Маккавеїв, в одному з апокрифів Старого Завіту.

"Ханукальное диво"

Одним з найважливіших досягнень повстання, крім незалежності від греків, було відновлення Єрусалимського храму. Він був ритуально очищений і заново освячений. Спогадом про який є саме слово "ханука", буквально означає "оновлення, новосілля". Де у всьому цьому диво? В переказами, відразу після очищення храму священики помітили, що масла, яке було зібрано для ритуального свічника, вистачило тільки на день, а запасу у них не було. Однак чудесним чином свічник горів вісім днів. Саме в пам'ять про цю подію під час Хануки запалюється ще вісім свічок. Другим дивом, звичайно ж, було завоювання часткової незалежності, а також порятунок релігії, ритуалів і культурної спадщини іудаїзму, які при еллінізації могли повністю зникнути в глибині історії.

Як святкують Хануку?

Ханука — світле свято, яке святкується не тільки в Ізраїлі, але і за його межами. Це свято радості, в якому світло відіграє особливу роль. Вісім вечорів поспіль запалюється свічник Ханукія на дев'ять свічок, одна з яких — Шамаш (слуга) — є додатковою свічкою. У 2020 році, свято настає ввечері 10 грудня, з першої свічки. Кожну ніч буде додаватися ще одна свічка, поки всі вісім не запаляться на восьмий, останній, день.

Ханука 2020
Ханука 2020, фото з Facebook

Отже, спочатку запалюється Шамаш, а після — зліва направо: крайня ліва Свічка, потім — крайня права Свічка. Запалюються свічки або на заході, або при появі перших зірок на небі. Горіти вони повинні не менше тридцяти хвилин.

Важливо відзначити, що про "ханукальном диво" потрібно сповістити всьому світу, тому свічник ставлять так, щоб він був видний багатьом (наприклад, на підвіконня вікна, що виходить на вулицю) або біля входу в будинок.

Свічник Ханукія не можна використовувати для будь-яких інших цілей, наприклад, для освітлення будинку.

Зазвичай один з членів сім'ї запалює свічки для всієї родини (це типовий сефардський звичай), цю роль прийнято доручати матері, адже в це свято жінки користуються особливою повагою. Благословення, дані людиною, яка запалює свічки, також дуже важливі: в перший вечір є три благословення, в наступні вечори — по два.

Ханука 2020
Ханука 2020, фото з Facebook

Після запалювання свічок все вимовляють текст Hanerot Halalu, що пояснює значення ритуалу:

"Ми запалюємо ці вогні для чудес і знамень, для порятунку і для битв, які вели в ті дні наші отці і святі священики. Всі вісім днів Хануки ці вогні святі. І ми не повинні використовувати їх, а тільки дивитися на них, щоб дякувати і вихваляти ваші великі імена, ваші чудеса, ваші знамення".

Крім релігійного ритуалу, Ханука асоціюється з калорійними кулінарними шедеврами. Найпопулярнішими є дуже солодкі пончики Суфгания (суфганіет, суфганійот), заповнені варенням і посипані цукровою пудрою.

Хоча це може нас здивувати, картопляні оладки (Латкес) також є традиційною стравою Хануки. Обидва ці страви обсмажуються у фритюрі (в маслі), що знову нагадує про олію, яке чудесним чином протрималося кілька днів в храмовій лампі.

Ханука 2020
Ханука 2020, фото з Facebook

Єврейська традиція подавати смаженого гусака (м'ясо якого було з високим вмістом жиру) йде в минуле, в той час як сирні страви, такі як сирники, млинці з сиром і сирні булочки, все ще популярні.

Сир-відсилання до іншої легенди про хоробру Юдіфі. Юдифь запропонувала сир Олоферну, командиру ассирійського війська. Сир викликав у нього сильну спрагу, і Юдиф подавала Йому для втамування спраги вино. Коли п'яний Олоферн заснув, вона відрубала йому голову і таким чином запобігла загибелі Ізраїлю.

Оскільки Ханука зазвичай проходить незадовго до католицького Різдва, існує звичай дарувати один одному невеликі подарунки в цей час. Іноді сім'я грає в спеціальний ханукальний дзига, який на ідиші зветься дрейдел.

"Дрейдел" або Різдвяний дзига відображає головну ідею Хануки — пам'ять про диво.

Чого не можна робити на Хануку

Ханука 2020
Ханука 2020, фото з Facebook

Заборони свята:

  • У цей день жінкам не можна працювати в пам'ять про те диво, яке сталося багато століть тому. В ході повстань євреї не тільки скинули панування сирійських греків, а й врятували жінок від жорстоких знущань.
  • Не можна використовувати святковий свічник Ханукія в будь-який інший день, адже це гріх.
  • Після завершення свята, масло і гноти не можна викидати — їх потрібно спалити.
  • У Хануку заборонено постити.

Що потрібно робити на Хануку

Ханука 2020
Ханука 2020, фото з Facebook

Обов'язкові ритуали святкування:

  • На Хануку Єврейські діти завжди сидять вдома на канікулах, тому їм прийнято дарувати іграшки і давати кишенькові гроші.
  • Господині в це свято готують традиційні смаколики: пончики, картопляні оладки, молочні та сирні страви. Обов'язкова умова-всі страви повинні готуватися з додаванням олії.
  • Запалювати ханукальний свічник неообходімо всім, незалежно від матеріального становища.
  • Свічник зі свічками потрібно ставити на підвіконня. Таким чином господарі будинку повідомляють всіх про настання свята.
  • На Хануку прийнято грати в ханукальний дзига, на кожній з чотирьох граней якого написана перша буква слів фрази "Чудо велике було тут".

Рецепт пончиків на Хануку прямо з Ізраїлю

Ханука 2020
Ханука 2020, фото з Facebook

Для приготування вам знадобляться:

  • стакан теплої води;
  • 25 г дріжджів;
  • 500 г пшеничного борошна;
  • 10 г цукру;
  • 1 ч. л. ванільного екстракту;
  • щіпка солі;
  • кориця за смаком;
  • 4 жовтки;
  • 25 г вершкового масла;
  • рослинна олія для смаження;
  • малинове, вишневе або варення з пелюсток троянд.

Спосіб приготування:

  1. Змішайте півсклянки теплої води з дріжджами, накрийте і залиште на 5 хвилин.
  2. Просіяне борошно змішайте з сіллю, корицею, заздалегідь приготованими дріжджами з цукром, ванільним екстрактом, жовтками і влийте воду, що залишилася.
  3. Замісіть тісто до утворення однорідної маси, періодично додаючи порціями м'яке вершкове масло — поки тісто не прилипне до рук. Це займе приблизно 7-10 хвилин.
  4. Приготоване таким чином тісто накрийте рушником і дайте піднятися протягом години при кімнатній температурі.
  5. Перенесіть тісто на поверхня і розкачайте до товщини близько 2 см.
  6. Наріжте склянкою коло і почекайте 15 хвилин, щоб тісто знову піднялося.
  7. Коли ви відчуєте, що тісто досить піднялося, в центр кожної коржі кладіть ваше улюблене варення і защипывайте краю. Сформуйте пончики і почніть смажити у великій кількості рослинного масла на глибокій сковороді при температурі близько 175 °C (масло повинно шипіти).
  8. Пончики будуть готові, коли з двох сторін придбають золотисто-коричневий колір.
  9. Наостанок посипте пончики цукровою пудрою, і почніть святкувати Хануку.