Державна екологічна інспекція долучиться до розробки супутникової мапи, на якій буде відображений весь лісовий масив України, в рамках Меморандуму з Національним центром управління та випробування космічних засобів (НЦУВКЗ) та Державною екологічною академією.

«НЦУВКЗ вже здійснив покриття 80% території України знімками високої якості. Наразі мета центру – створити супутникову мапу, на якій відображатимуться всі лісові масиви держави. До реалізації цього завдання приєднається і ДЕІ, надаючи інформацію про розміщення лісгоспів, комунальних лісових підприємств для того, щоб відстежувати зміни на цих підприємствах», - заявив голова ДЕІ Андрій Мальований.

Держекоінспекція підписала Меморандум про співпрацю з Національним центром управління та випробування космічних засобів та Державною екологічною академією, в рамках якого також буде отримувати супутникові знімки для фіксації порушень природоохоронного законодавства.

«Для консолідації співробітництва вже створений Центр стратегічних екологічних досліджень та аерокосмічного моніторингу на базі академії. Сюди надходитимуть фото земної поверхні від НЦУВКЗ і тут же оброблятимуться спеціалістами. У разі виявлення на знімках вирубок зелених насаджень, несанкціонованого складування сміття, забруднення вод із суден, тощо, фото передаватимуться в роботу до Держекоінспекції», - поділився деталями Андрій Мальований.

Отримання результатів такого аерокосмічного моніторингу дозволить ДЕІ здійснювати більшу кількість перевірок та розраховувати точні суми збитків, керуючись даними супутника.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

«Окрім того, відстеження земної поверхні в динаміці дасть змогу зафіксувати транспорт потенційних порушників, а отже і пришвидшити розслідування злочинів правоохоронцями», - додав Андрій Мальований.