Європейська комісія заявила, що занижені тарифи на електроенергію для населення, які не покривають витрат на її виробництво і доставлення, несуть загрозу для стабільного стану енергосистеми України.

Про це йдеться в оприлюдненому 27 листопада звіті стану виконання договору про асоціацію України та ЄС.

"Більше немає впевненості у фінансовій стійкості державних компаній «Укренерго» і «Енергоатом», що беруть на себе найбільше навантаження для покриття збитків з постачання на електроенергії для населення за ціною нижче собівартості», - йдеться в звіті.

Саме ці компанії зазнають найбільших збитків через чинні на українському ринку крос-субсидування.

Раніше ідею українського уряду наблизити побутові тарифи на електроенергію до ринкової обґрунтованого рівня підтримав Секретаріат Енергетичного Співтовариства ЄС.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 р. Вони становлять 0,9 грн /кВт.година на перші 100 кВт і 1,68 грн / кВт.годину на решту обсягу місячного споживання, в більш ніж в 4 рази менше ніж середній тариф в Європі.

За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року навіть не покриватиме витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.

Щорічні дотації через занижені тарифи на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.

За словами експертів, від рішення уряду щодо тарифів залежатиме подальша фінансова підтримка України від МВФ.