Кататися на лижах можна не тільки у гірських місцях, але й на пагорбах, схилах. А також по прямій місцевості, пересуваючись швидкою ходою. І якщо у вас є певний інтерес до такого активного виду відпочинку, дізнайтеся: скільки для навчання знадобитися часу? Тож не станемо баритися й приступимо до теорії.

Як швидко можна навчитися їздити на лижах?

Лижні інструктори стверджують, що найпростіше починати вчитися їздити на лижах із 4-х або 5-ти років. Дітям легше навчитися їздити на лижах, ніж дорослим. Але не у всіх є або була така можливість, тому при бажанні і у 40, і у 50 починати не пізно.

Будь-яка людина навчиться це робити, якщо захоче й буде старатися. Але розпочати навчання у дитинстві, звичайно ж, було б краще. Однак без професійної підтримки інструктора навчитися їздити самому на гірських лижах правильно досить складно.

Якщо ви відправляєтеся у гори, і вперше ставатимите на лижі, тоді найкраще заручитися підтримкою інструктора. І перші рази після навчання кататися тільки із ним. Тож навчитися кататися швидко на лижах, за короткий проміжок часу, не вийде.

Цей процес вимагає зусиль, вправності й тривалої практики. Знадобляться роки практики. І швидше тут ніяк не вийде. Перш ніж кудись їхати у гори, можна покататися для початку штучною трасою.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

А якщо ви вважаєте, що їздите добре, усе одно, потрапивши у Карпати в Україні чи гори за кордоном, постарайтеся врахувати рекомендації фахівця. Багато відеоуроків представлені сьогодні у режимі онлайн.

Однак і вони не допоможуть вам так добре, як ваша власна практика. Тут важливо врахувати поради, рекомендації як для початківців лижників, так і більш просунутих любителів кататися у горах.

Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels
Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels

Чи можна навчитися кататися самому чи краще з інструктором?

Початківцям варто навчитися спочатку кататися класичним способом. Дізнатися усе про екіпіровку, правильний вибір лиж. Щоб дитині або дорослому навчитися їздити на лижах недорого перед поїздкою кудись у гори, де послуги інструктора коштують недешево, можна знайти у інтернеті контакти сертифікованого фахівця у Києві, Київській області або іншому регіоні.

Аналогічним чином можна навчитися займатися ковзанам. Програми навчання допоможуть у засвоєнні правил. А ось навчитися самостійно їздити на лижах добре навряд чи вийде.

Вони розроблені для різних вікових категорій людей. І підійдуть як для початківців, так і більш досвідчених лижників. Для практичних занять пропонується поїхати на різні локації. Наприклад, Вишгору, Гвоздьов і т.д.

Найчастіше професійні гірськолижні інструктори пропонують групові заняття або індивідуальні для дітей та дорослих. Групи переважно включають 2-4 людини. Будьте готові до того, що спочатку буде важко. Однак коли ви освоїте ази й почнете практикувати, із часом так важко вже не буде.

Ви легше й спокійніше будете їздити. Але не можна сказати, що читання літератури й ряду книг допоможуть вам у освоєнні лиж. Безумовно, рекомендації та поради потрібні. Але головне у цій справі усе ж таки практика. Про це свідчать відгуки лижників.

Буковель, Драгобрат, Славське, Пилипець, Ізки, Протасов Яр, Красія, Водяники (Україна); Тіроль, Зальцбург (Австрія); Татранська Ломниця, Попрад, Штребське Плесо, Смоковець (Словаччина) і т.д. - гірських курортів в Україні та за кордоном більш ніж достатньо.

На деякі гірськолижні курорти можна навіть відправитися і влітку. Наприклад, Мамантова гора у Каліфорнії (Північна Америка), Пассо Стельвіо (Італія), Капрун, Штубай, Зельден, Тукс (Австрія) та ін.

Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels
Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels

Але, перш ніж сісти у літак, важливо, щоб людина навчилася добре їздити на лижах. Мало одного «хочу». Тут потрібні тренування й часта практика. Потрібно мати силу волі, проявити завзятість.

Знати, як управляти кантом. Вивчити способи підйому на лижах: ялинкою, напівялинкою, драбинкою, як їхати плугом і т.д. І тільки після ряду практичних занять дитина або доросла людина зможе їздити легко, розслаблено, швидко, красиво й впевнено. Неначе паритиме над лижнею.

Які важливі правила варто урахувати?

Щоб рухи ставали плавними, ритмічними, потрібно їздити на лижах щороку як мінімум 2 рази на рік. Досвідчені тренери відзначають, що вчитися катанню на лижах можна усе життя.

У деяких людей і зовсім є лижний талант. І дивитися на таких лижників у процесі їх ширяння трасою завдає одне величезне задоволення. Чого тільки варте їх швидке плавне ковзання без оглядки по снігу. Такий лижник стоїть на лижах впевнено незалежно від якості й кількості снігу. Він легко спускається на спусках та плавно проходить найкрутіші схили.

Дуже важливо навчитися контролювати свою швидкість. Тобто ви повинні відчути, що зможете об'їхати снігову брилу, що впала, або лижника, який упав попереду. Потрібно також відчувати лижі, впевнено стояти на ногах. Повертати на них, відчуваючи постійний тиск.

Варто навчитися володіти лижами, своїм тілом та трасою. Але це тільки слова, прочитавши які, навчитися ніхто не зможе. Тож практика і ще раз практика. Плечі під час їзди не повинні бути затиснуті. Тіло повинно бути рухливим, тож розслабляйтеся під час їзди. Відчуйте своє тіло вільним.

Уявіть себе на платформі, що розгойдується у вас під ногами. А вам потрібно встояти та утримати рівновагу. Важливо навчитися зводити ноги разом, випростатися на повний зріст, розслаблятися, розводити плечі й не сковувати свої рухи.

Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels
Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels

І не думайте про те, що впадете. Просто не бійтеся цього. Впадете - встанете, нічого страшного у цьому немає. Саме страх заважатиме вам найбільше. Навчіться концентрувати свою увагу.

Коли відчуєте, що зараз впадете або падіння неминуче через якусь непередбачену ситуацію, важливо згрупуватися. Стисніться ніби «у кулак». Намагайтеся під час падіння впасти на бік.

Виходячи на лижну трасу, забудьте про проблеми. Вони притупляють увагу. Важливий момент для лижника - його коліна. Потрібно вміти ними рухати. Як поршнями - вгору/вниз, вправо/вліво. Використовуйте палиці. Вони дозволять корпусу робити плавні повороти.

Адже зустрічається на трасі й лід, й горби, й нечищений сніг. Із палицями ви не так будете втомлюватися. Включивши у роботу коліна, новачок тут же відчує прогрес. І з'явиться впевненість у своїх силах, можливостях.

Самі ноги можуть бути разом або розташовані трохи ширше. У досвідченого лижника ноги стають «автоматично». Новачкові буде простіше тримати ноги разом, рухаючись на лижах по м'якому схилу. На жорсткій трасі - трохи ширше.

І коли ви вже навчитеся впевнено стояти на ногах на лижах, не забувайте, що ви у горах. Важливо бути досить уважними. І дотримуватися елементарних правил безпеки. Умовними ворогами лижників є сноубордисти, які знаходяться попереду по ходу руху.

Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels
Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels

Адже вони люблять зупинятися у найбільш несподіваних місцях. І можуть практично всістися вам під ноги. Ще неприємна ситуація із крижаними або розбитими трасами. У такому випадку краще їхати по самому краю.

Проявіть уважність на спусках, на крутих ділянках, там, де лежить штучний сніг. Не варто різко зупинятися при русі без зайвої необхідності. Тим паче на середині шляху. Краще з'їхати на край і зупинитися, якщо вже так сильно потрібно. Але ви повинні показати попередньо рукою, що будете з'їжджати у бік.

При зміні напрямку руху, поверніть голову та гляньте вгору по схилу. Може статися, що хтось буде нестися зверху. А зіткнення вам ні до чого. Не сідайте на схилі, як і зупиняйтеся тут, а лише на узбіччі.

Завжди винен той, хто їде вище. І якщо попереду вас лижник різко зупинитися, а ви його зіб'єте, то будете винні. Для підняття схилом від низу до верху, рухайтеся по краю схилу із лижами у руках.

Можливо, ви когось зіб'єте випадково або зачепите під час їзди, тоді варто вибачитися. І обов'язково запитати, може, людині потрібна ваша допомога. Тож обов'язково поцікавтеся.

І навіть якщо людина впала, але ви тут ні до чого, також краще допомогти. Можливо, ви зможете подати їй лижі або допоможете піднятися лижнику тощо. Важливо берегти не тільки себе, але й піклуватися про оточуючих.

При катанні більше години або двох деякі новачки можуть відчути важкість у ногах і велику втому. У такому випадку краще зупинитися. І більше їзду не продовжувати. А відпочити, зміцнитися та набратися сил.

Врахуйте: ще ніхто не навчився їздити без падінь, тож без цього не обійтися. Але ви врахуйте вищенаведені правила, дотримуйтеся їх і не бійтеся. Бажаємо вам терпіння, старанності й доброї практики! Будьте уважні, не втрачайте пильність і самоконтроль.

Фото

Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels
Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels

Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels
Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels

Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels
Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels

Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels
Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels

Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels
Як навчитися кататися на лижах, фото - Рexels

Відео