Українська енергоситема не переживе повторення імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, який минулої зими став основною причиною цьогорічної кризи на енергоринку.
Про це заявив народний депутат, перший заступник голови комітету Верховної ради з питань енергетики та комунальних послуг Олексій Кучеренко.
«До чого це (імпорт із Росії – прим.) зрештою призвело ми всі прекрасно знаємо і досі не всі оговталися. Зараз знову стоїть питання відновлення поставок з Росії з 1 січня. Таке враження, що влада свідомо шукає граблі, на які знову наступити. Що одного повторення імпорту енергосистема не переживе», - зазначив нардеп.
Він наголосив, що імпорт із Росії вдалося зупинити навесні 2020 року, коли ситуація на енергоринку уже була критичною.
Нагадаємо, Україна закуповувала електроенергію в Росії з жовтня 2019 по березень 2020 року. Загалом було імпортовано понад 1 млрд кВт.год, а прямі збитки енергосистеми від таких поставок оцінюються в 3 млрд грн.
За даними ТСК Верховної ради, саме імпорт з Росії став основною причиною найбільшої за роки незалежності кризи на енергоринку.
Тимчасова заборона на імпорт із Росії була введена навесні 2020 року в тому числі після критики поставок президентом Володимиром Зеленським.
В кінці листопада 2020 року нардеп Михайло Бондар подав поправку про продовження заборони на російський імпорт до 31 грудня 2021 року.