Відомий політичний оглядач Михайло Чаплига в програмі «Чаплига без питань» прокоментував недавній карантин вихідного дня і його наслідки.

«Уявіть собі все найгірше, що може трапитися, а тепер помножте на два - це обов'язково буде відбуватися в нашій країні. Ситуація звелася до того, що в шахах називають цугцванг. Це коли будь-який хід погіршує твою позицію, один може бути поганим, а другий - ще гірше», - зазначає він.

Але шахісти, як правило, шукають такий хід, який призводить до мінімальних втрат. Наші ж політики прагнуть втратити якомога більше. Як же склалася нинішня ситуація?

Почалося все з рішення про введення карантину вихідного дня, заснованого на ізраїльському досвіді. Але Ізраїль - країна дуже релігійна, в житті тамтешнього суспільства субота грає величезну роль. А у нас ситуація принципово інша.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Очікувалося, що цей захід допоможе знизити захворюваність. Але - гладко було на папері ...

Карантин покликаний звести до мінімуму особисті контакти, при яких передається інфекція. Людей позбавили можливості збиратися великими натовпами в вихідні, і їм довелося робити це в інші дні, особливо в п'ятницю.

Наприклад, в спортзалах клієнтів перестали записувати на вихідні. Вони пішли туди в будні дні - і дистанція між ними з двох метрів скоротилася до півтора.

Цей карантин коштував державній казні близько трьохсот мільйонів доларів. А результату як не було, так і немає. Зате влада почала просити на ці потреби кредит від МБРР, замість того, щоб задуматися про реорганізацію державного управління.

«Хіба карантин - це палиця, якою б'ють і лякають власний народ? Це час, щоб усім разом об'єднатися, адже зараз все страждають. Уряд повинен максимально піклуватися про все, заздалегідь про все попереджати, заздалегідь створювати інструменти компенсації та заздалегідь думати про те, як уникнути психологічних травм населення», - обурюється Михайло Чаплига.

Нещодавно він закликав Україну вийти з-під зовнішнього управління.

Також він розповів про те, куди витрачаються гроші з фонду для боротьби з коронавірусом.