Ведуча програми «Суть подій» Катерина Котенкова на каналі «Знай ua» поділилася з глядачами деякими подробицями формування ціни на газ для споживачів у 2021 році.

Вона нагадала, що тепер для облгазів діють нові правила встановлення ціни на паливо, і це, за прогнозом Котенкової, може привести до її суттєвого зростання - до вісімдесяти відсотків.

Уже в минулому жовтні споживачі газу побачили в платіжках, скільки саме блакитного палива вони отримали за рік.

Тепер, згідно з постановою НКРЕКП, діє інший порядок плати за доставлення газу на будинок. Річна замовна потужність споживача на календарний рік розраховується, результат з того, скільки газу він отримав минулого року.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Якщо ви користуєтеся газовою плитою і нагрівачем води, то в практичному плані для вас зміниться небагато. Хіба що тепер ви будете наперед знати, скільки доведеться платити за газ, і зможете внести плату достроково - так вийде невелика економія.

Однак чому людині тепер не можна платити тільки за той газ, який вона дійсно споживає?

Вся річ у тому, що тепер в рахунок йде не саме споживання газу, а доступ до нього. А якщо у вас є цей доступ, то не має значення, користуєтеся ви їм чи ні - все одно платите.

З іншого боку, якщо в цьому році ви зменшили своє споживання газу, то в наступному за нього доведеться платити менше.

Але тарифи залежать не тільки від цього. В рахунок йдуть різні чинники: підвищення мінімальної зарплати майже на шість відсотків, інфляція (в цьому випадку вона склала три відсотки) та багато іншого.

Вартість доставлення газу можна розрахувати й самим. Для цього потрібно помножити кількість газу, яке ви спожили за минулий рік, на тариф компанії, послугами якої ви користуєтеся. Якщо потрібна цифра за місяць, то, природно, слід ще поділити на дванадцять.

Котенкова дивується: чому ціна на газ росте? Адже виразних причин нам ніхто не представив. І якість послуг краще не стало, в чомусь навіть навпаки.

Вона вважає: ціни будуть підвищувати й далі, поки народ ясно не висловить своє обурення.

Раніше Котенкова розповідала про можливі зміни в пенсійній системі.

Також вона висловлювала сумнів у дієвості карантину.