Команда Громадського руху «Рідна країна» продовжує в рамках проекту «Наш бюджет під громадський контроль» аналізувати бюджетний процес в Україні.

Як відомо, Кабінет міністрів подав Бюджет на 2021 рік для голосування в другому читанні. Пропонуємо вам порівняння видатків головних органів державної влади у порівнянні з бюджетом 2015 року – першого року після Революції гідності, – та з першим бюджетом президентства Зеленського 2020 року.

Як бачимо, продовжується тенденція збільшення видатків на утримання органів державної влади та силових відомств. Лідерами по збільшенню бюджетного фінансування в 2021 році стали: Міністерство внутрішніх справ, Генеральна прокуратура, Міністерство юстиції. Продовжують збільшувати видатки на Державне управління справами. Верховна Рада додала не лише на утримання, а й передбачила 700 млн грн. для парламентських партій.

Видатки держбюджету
Видатки держбюджету

Натомість в період пандемії триває зменшення природного приросту населення, тобто збільшення смертності та зменшення народжуваності. За таких обставин логіка формування бюджету мусила б бути з рівністю до навпаки. Це мусило б спонукати формувати «бюджет життя», тобто заморозити всі видатки для розкошування владців; закупівля нових машин, комп`ютерної техніки, фінансування будівництва фонтанів, пам’ятників та бюджетної підтримки ЗМІ, реклами, соціології. Про космічні премії та доплати посадовців на час пандемії забути. А якщо 1,5 тисячі доларів мало, щоб дітям купити морозиво, як каже Саакашвілі, то можна працевлаштуватися в лікарні або школи. В пріоритеті на даному етапі мають: малий і середній бізнес, охорона здоров‘я і зарплати медиків, освіта й зарплати вчителів та викладачів, захист довкілля, питна вода, державні програми щодо профілактики захворювань та пропагуванні активного способу життя.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб
Показати ще

Натомість для народу влада запропонувала:

  • Мінімальний прожитковий мінімум (для працездатних осіб) згідно проекту Бюджету-2021 має зрости на 204 грн.: з 2189 грн. у січні 2021 року до 2393 грн. у грудні 2021 року.
  • Мінімальна заробітна плата має зрости на 500 грн. – з 6000 грн. у січні 2021 до 6500 грн. у грудні 2021 року.
  • Мінімальна пенсія (мінімальний прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність) зросте на 165 грн.: з 1769 грн. у січні 2021 року до 1934 грн. у грудні 2021 року.
  • У грудні 2020 року мінімальний прожитковий мінімум (для працездатних осіб) становить 2270 грн., мінімальна пенсія (мінімальний прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність) – 1796 грн., мінімальна заробітна плата – 5000 грн.

На жаль, в Україні зі зміною влади не змінився світогляд влади. Нова ( як і стара) формує бюджет передовсім для себе, силових структур, великого бізнесу та на догоду МВФ, а не спільно з місцевим самоврядуванням, науковцями та громадськістю в інтересах народу.

Наша команда Громадського руху «Рідної країни» закликає всіх небайдужих та думаючих людей контролювати за тим, як влада державна та місцева влада розпоряджається нашими з вами коштами.