Політичний відеоблогер Сергій Корнак розповів про подробиці взаємин силових структур і бізнесу.

Він нагадав, що нинішній президент Володимир Зеленський в ході своєї передвиборчої кампанії, крім іншого, обіцяв створити єдиний орган, який контролює роботу підприємців, і позбавити їх від тиску інших відомств.

Передбачалося, що такий орган дійсно буде створений і отримає назву «Бюро фінансових розслідувань». Законопроєкт про нього було складено, але його поховала власна президентська фракція «Слуга народу».

Український бізнес як і раніше беззахисний перед будь-яким силовим відомством - а таких відомств чимало, і в кожному співробітники хочуть їсти. В останні роки з'являються і нові, призначені нібито для боротьби з корупцією.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

«Ми нарахували понад вісім контор, які можуть прийти в будь-яку фінансову установу, приватну фірму, кафе або міжнародну компанію і заарештувати рахунки, співробітників, вилучити документи та просто потопити бізнес. І довести в суді свою правоту неможливо. Саме тому жоден закордонний інвестор не приходить в Україну», - зазначає оглядач.

При цьому зарплати в тому ж МВС складно назвати великими, і працювати за такі гроші мало хто захоче. Вихід один: щоб утримати співробітників, потрібно дозволити їм збирати «данину» з підприємців, використовуючи посадові повноваження.

«Це бандитська система. Звідки вони всі такі красиві, з будинками та машинами? Вони знаходять бізнес, дають йому преференції, захищають від інших силових структур - і просто доять. Це називається рекетирство. Ніхто і ніщо не захищає бізнес в Україні», - обурюється Корнак.

Тому в українському бізнесі успіх залежить не від розуму, енергії чи здібностей, а виключно від уміння ладити з потрібними людьми.

Корнак нагадав про досвід Великобританії - країни, де вперше була створена фінансова поліція. Але в ній працюють всього сім тисяч осіб, тоді як в деяких українських правоохоронних органах їх число доходить до сорока тисяч, а менш як п'ять тисяч немає ні в одному.

««Слуги народу»» на чолі із Зеленським просто послали цей проєкт створення єдиного контрольного органу до біса. У нього немає бажання боротися з корупцією, у нього навіть немає можливості її очолити. Він просто сторонній гравець», - резюмував блогер.

Раніше Сергій Корнак підтримав ідею скорочення складу Верховної Ради в півтора раза.

Також він звинуватив владу в тиску на малий бізнес.