Олександр Дякулич, старший юрист юридичної компанії Arzinger, прокоментував попередні висновки розслідування Антимонопольного комітету в справі групи ДТЕК.

«Один з ключових висновків, то дійсно, за структурними ознаками, тобто за часткою виробництва є ознаки того, що компанії великі мають потужну ринкову владу. Але саме головне, до чого прийшов у висновках комітет, що вони цією владою не можуть зловживати, не можуть її реалізувати, тому що повністю все зарегульовано державою», - заявив Дякулич в ефірі телеканалу «Еспресо».

На думку юриста, дослідження Антимонопольного комітету було проведено за кращими міжнародними стандартами.

«Енергоринок – це один з ключових ринків України, і не секрет, що за 20 років, за 25-річну історію питання конкуренції там не досліджувалося дуже детально. Тому Антимонопольний комітет взяв собі задачу це дослідити. …І це дослідження вилилося в підготовку звіту, дуже об'ємного, дуже комплексного, дуже детального. Комітет провів колосальну роботу. Такий звіт був підготовлений за зразками кращих західних антимонопольних відомств, де комітет розписав буквально всю проблематику, яка є на ринку, всю структуру ринку. Більше того, що саме головне, комітет підготував конкретні пропозиції державним органам заінтересованим, що зробити, як покращити ситуацію на цьому ринку. І саме це дослідження стало підставою для того, що комітет нагородили вперше в історії Антимонопольного комітету престижною міжнародною нагородою від імені Світового банку та міжнародної спільноти антимонопольних відомств», - підкреслив він.

Експерт вважає, що оприлюднення остаточного рішення АМКУ у справі ДТЕК відповідає інтересам всіх зацікавлених сторін та експертного середовища.

Популярные статьи сейчас
"Земля задрожит под ногами": ясновидящий Герман увидел точный год победы Украины Одни уедут, другие не доживут: как изменится Украина в ближайшие 15 лет Два тарифа на воду: новые цены установили для жителей многоэтажек и частного сектора Украинские пенсионеры получат по 500 гривен "бонуса": кто в списке "летних" счастливчиков
Показать еще

«Ми сподіваємось, тому що увага і нас як юристів, експертів, увага суспільства прикована надзвичайно до цього засідання. Буквально всі провідні телеканали беруть участь безпосередньо в засіданнях, слідкують за засіданнями, за ходом дебатів, які там виникають, дискусії, і т.д. і т.п. На завтра якраз заплановане чергове засідання по цій справі. І будемо сподіватись, що остаточна крапка буде поставлена. Тому що висновки вже комітет зробив. Всі докази зібрано, проаналізовано фактично. Якщо завтра якихось не буде кардинально нових доказів чи даних, то є підстави вважати, що рішення може бути прийнято. Це в інтересах всіх, і експертного товариства, і учасників ринку, і суспільства, щоб вже врешті решт покласти крапку в цьому питанні, рухатися далі до розвитку нового ринку, який має вступити в силу», - підкреслив Дякулич.

Як повідомлялося, розгляд Антимонопольним комітетом України питання щодо результатів розгляду справи ринкового становища групи ДТЕК на ринку виробництва електричної енергії призначено на 28 грудня 2018 року.