Як створювалася сучасна українська Конституція

Конституція України була прийнята тільки у 1996 році. Тобто майже 5 років після проголошення незалежності країна існувала без Основного закону. Створення затримувалось через розбіжності у поглядах президента та Верховної Ради. Заважав і важкий соціально-економічний стан країни. Найбільш суперечливими були питання державної символіки, розподілу повноважень гілок влади та приватної власності. Прийти до консенсусу вдалося лише в 1995 році, коли був підписаний Конституційний договір, що закріплював основні положення майбутнього документу.

28 червня 1996 року о 9 годині ранку, після майже доби важкої праці і невгамовних суперечок, 315 з 450 народних депутатів врешті решт проголосували Конституцію України.

Міжнародна спільнота одразу визнала закон одним з найбільш досконалих та демократичних у світі. І це дійсно те, чим можна пишатися, - каже Інна Бурба.
Основну ідею Інни Бурби, як правильно розставити пріоритети та адаптуватися до будь-яких змін у суспільстві, можна дізнатися тут.

Популярные статьи сейчас
Должны появиться без повестки: кого ждут в ТЦК с 1 апреля Погода несет безумную жару: прогноз на ближайшие дни Жертвовать желудком ради коммуналки больше не придется: пенсионерам назначат доплаты Показатели счетчика уже не аргумент: украинцев заставляют платить за свет больше, чем "накрутили"
Показать еще

Права українських громадян: що має знати кожний

Чинна Конституція України містить Преамбулу, 15 розділів, 14 глав та 161 статті. Де факто це головний документ країни, в якому закріплені основні права, свободи та обов’язки людини та громадянина, а кожен пункт є істиною в останній інстанції і жоден інший закон не може їй суперечити.

Стаття 21 наголошує: «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними». Доповнює це положення Стаття 24, що засвідчує рівні права усіх громадян. Тобто не може бути ніяких привілеїв або обмежень для окремих українців, незалежно від того, який вони мають колір шкіри, соціальний стан, стать або політичні погляди.

Знати Конституцію або хоча б її основні положення повинен кожний громадянин України, - наполягає Інна Бурба. - Бо це є захист наших з вами прав на:

  • життя (Стаття 27);
  • свободу та особисту недоторканність (Стаття 29);
  • охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування (Стаття 49);
  • житло (Стаття 47);
  • соціальний захист (Стаття 46),
  • освіту (Стаття 53) тощо.

Натомість, не слід забувати і про обов'язки:

  • захищати незалежність та територіальну цілісність України, шанувати її державні символи (Стаття 65);
  • не завдавати шкоди природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані збитки (Стаття 66);
  • сплачувати податки і збори в порядку та розмірах, встановлених законодавством (Стаття 67);
  • неухильно дотримуватися Конституції та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей (Стаття 68);
  • і нарешті — завжди пам’ятати, що незнання законів не звільняє від відповідальності.

Сьогодні всі ми, українці, разом із світовою громадськістю визнаємо, що маємо Конституцію, яка цілком відповідає європейським вимогам, - наголошує Інна Бурба. — Але щоб конституційні постулати не залишалися просто записами на папері, кожен з нас повинен почати з себе і неухильно їх виконувати. Тільки тоді ми отримаємо гідний результат.

Тож зі святом, дорогі українці! І хай все буде Україна!